Molinių šventė kviečia užsukti į Molėtus

Birželio 15–17 dienomis Molėtuose šurmuliuos Molėtų miesto šventė, skirta Lietuvos 100-mečiui. Kone tris dienas truksiančio renginio metu molėtiškiai ir svečiai galės pasigėrėti ne viena įspūdinga akimirka.

BIRŽELIO 15 DIENA
16. 00 val. Pasaulio molėtiškių forumas „Molėtiškiai kuria pasaulį” (Molėtų viešojoje bibliotekoje)
nuo 16. 00 val. Paroda-rekordas. Stasio Paškevičiaus fotografijų parodos „Mano telefono adresatai” atidarymas.
Edukaciniai kiemeliai, dirbtuvės, akcijos.
Vikingų kaimo viduramžių pramogos.
Lietuvos kinologijos mokymų centro programa.
Molėtų jaunimo erdvės molio edukacija-akcija.
Paplūdimio tinklinis
(Molėtų Skulptūrų parke)
17. 00 val. Molėtų miesto šventės atidarymas.
Molėtų rajono vaikų ir jaunimo koncertas
(Molėtų Skulptūrų parke)
22. 30 val. Vakaro kinas „100 metų kartu“
(Molėtų Skulptūrų parke)

BIRŽELIO 16 DIENA
nuo 9. 00 val. Mugė, tradiciniai amatai, tautodailė, gardumynai…
„Molio miestas” (kūrybinės lipdymo, žiedimo, molio tapybos dirbtuvės)
(Vilniaus gatvėje ir Savivaldybės aikštėje)
10. 30 val. Šventinė eisena
(nuo prekybos centro IKI iki Jaunimo aikštės)
11. 00 val. Ansamblio ,,Nalšia” koncertas
Liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalis „Aukštaitijos vainikas”, dalyvauja kolektyvai iš Širvintų, Pakruojo, Ukmergės, Vilniaus, Panevėžio, Molėtų, svečiai iš Baltarusijos ir Ukrainos
(Jaunimo aikštėje)
Atrakcionai ir žaidimai vaikams
(Savivaldybės aikštėje)
NKL aikštelė (gatvės krepšinis)
(Prie kavinės ,,Gerugnė”)
Policijos, Krašto apsaugos savanoriškų pajėgų ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos programa
(Prie Jaunimo aikštės)
12. 00 val. Profesionalaus meno parodos: Kambarys kaip galerija ir „Einantis laikas. 100 Lietuvos menininkų/100 laikrodžių”
(Senajame gydytojo A. Jauniškio name Vilniaus g. 54)
15. 00 val. Medžioklės trofėjų paroda, skirta Lietuvos 100-mečiui
(Alantos dvaro rūmuose)
19. 00 val. Paroda „Pirmyn į žvaigždes”
(Lietuvos etnokosmologijos muziejuje)
21.00 val. Choras „Vilnius” (vyr. dirigentas A. Dambrauskas) pristato programą
,,Naujieji Vilniaus veidai”.
Česlovo Gabalio ir grupės „Pelenai” koncertas.
Muzikinis erdvinis lazerių šou.
Diskoteka po atviru dangumi
(Vasaros estradoje)

BIRŽELIO 17 DIENA
11.00 val. šv. Mišios
12.00 val. Koncertuoja Diana Encienė (vargonai) ir Regina Šilinskaitė (sopranas)
(Molėtų bažnyčioje).
Apie parodas „Kambarys kaip galerija” ir „Einantis laikas. 100 menininkų/100 laikrodžių”:
Gydytojo Alberto Jauniškio pastangomis trečiajame dešimtmetyje pastatytas namas, kuriame jis ir gyveno, ir priiminėjo pacientus, buvo vienas gražiausių Molėtuose, raudono molio plytų su balkonėliu į gatvę. Sovietų laikais didelis, dviejų aukštų pastatas, žinoma, buvo nacionalizuotas. Po II Pasaulinio karo, kaip skelbia fasade kabanti lenta, 1944–1950 metais čia buvo kalinami ir kankinami kovotojai už Lietuvos laisvę. Namas buvo paverstas „stribynu”. Dar vėliau jame veikė teismas. Mūsų dienomis molėtiškių iki šiol „Jauniškio namu” arba „buvusiu Teismu” vadinamas statinys stovi tuščias. Molėtų miesto šventės metu Molėtų krašto muziejaus ir dailės galerijos iniciatyva vyks septintąjį kartą projektas „Molėtai įkvepia dailininkus”. Šiemet 12 Lietuvos menininkų specialiai ruošė autorines ekspozicijas įsigilinę į Molėtų krašto ir gydytojo Jauniškio namo praeitį, iškėlę sau tikslą: priimti erdves paliestas laiko. Daugybė tuščių kambarių virs galerijomis, personalinėmis autorių ekspozicijomis. Jauniškio namas persikūnys į kuo tikriausią parodinį-meninį labirintą. Pamatysime instaliacijos, tekstilės, piešinio, tapybos darbus. O paroda „Einantis laikas” pristatys 100 Lietuvos menininkų kurtus laikrodžius. Ji skirta Nepriklausomos Lietuvos valstybės šimtmečiui. Dar 2017 metais šimtui įvairioms kartoms ir požiūriams į meną atstovaujantiems menininkams buvo įteikta po laikrodžio mechanizmą su vienodo dydžio (30 cm skersmens) ciferblatu, ant kurio pasiūlyta laisvai interpretuoti šimtmečio, nepriklausomybės temas, atskleisti savo individualų stilių, sukurti laikrodį Lietuvai. Kita vertus, žinant, kad bet koks proginis užsakymas bei atlikimas įpareigoja ir sukausto menininką, kiekvienam iš jų buvo suteikta visiška veiksmų laisvė, tikintis, kad per tematiką ir formą (kuri irgi veikia kaip tam tikras reglamentuotas kanonas) žinomi kūrėjai pirmiausia atskleis save pačius. Nes kūrybinė laisvė lemia ir skatina visas kitas, tarp jų net visuomenių ir valstybių nepriklausomybes. Meniškai apipavidalintas laikrodžio ciferblatas ar korpusas nėra naujovė Lietuvos dailėje. Dar praeitame šimtmetyje šiuos prietaisus kaip paveikslinius paviršius yra naudoję tokie meistrai kaip Algirdas ir Klaudijus Petruliai, Jūratė Mykolaitytė, Raimundas Sližys ar Mindaugas Skudutis. Šiame projekte labiau koncentruotasi (turint įvairių „ideologijų”, netgi skirtingų medijų menininkų skalę ir pačią įpareigojančią temą) į simbolinę laikrodžio, kaip laiką skaičiuojančio mechanizmo teikiama prasmė. Per šį šimtmetį Lietuvos dailės istorijoje vyko neįtikėtinų permainų, stilių kaitų. Kviesdami kuo įvairesnius autorius, bandome tai atskleisti. Vienas Nepriklausomos Lietuvos šimtmetis jau baigiasi, specialiai šiai parodai sukurti laikrodžiai nenumaldomai skaičiuoja antrąjį.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas