Utenos apskrityje – meningokokinės infekcijos atvejis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (toliau – Centras) praneša, kad kovo 13 dieną iš gydymo įstaigos gavo pranešimą apie registruotą meningokokinės infekcijos atvejį. Susirgo Ignalinos gimnazijos mokinė. Centro specialistai skubiai ėmėsi visų šios užkrečiamosios ligos valdymo priemonių.

Centro specialistai primena, kad meningokokinės infekcijos simptomai yra šie: karščiavimas, sloga, kaklo sustingimas, gerklės skausmas, silpnumas, pykinimas, jautrumas šviesai ir garsams, galimas sąmonės netekimas. Pažengusios ligos stadijos požymis – odos bėrimas.

Meningokokinė infekcija plinta lašiniu būdu per orą, artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju šaltuoju metų sezonu. Simptomai gali pasireikšti nuo 1 iki 10 dienų, tačiau vidutiniškai pasireiškia per 3–4 dienas.

Kaip apsisaugoti nuo šios infekcijos?
Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. Šiuo metu vakcina nuo meningokokinės infekcijos nėra kompensuojama valstybės biudžeto lėšomis. Norintiems pasiskiepyti asmenims, rekomenduojame kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Siekiant apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos, NVSC specialistai rekomenduoja imtis ir kitų prevencijos priemonių – dažnai plauti rankas, nuolat valyti ir vėdinti patalpas, vengti kontakto su sergančiais asmenimis bei laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

Ką turėtų žinoti vaikų ugdymo įstaigos bendruomenė?

  • Pasireiškus meningokokinės infekcijos atvejui kolektyve, pavyzdžiui, darželyje, mokykloje, svarbu nepanikuoti. Pirmiausia, privaloma informuoti kolektyvo narius ir nustatyti, su kuo sergantis asmuo turėjo artimiausią kontaktą. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, per seiles ar nosies išskyras). Artimą sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad būtų paskirta vienkartinė antibakterinių vaistų dozė.
  • Chemoprofilaktika turi būti pradėta kuo anksčiau (ne vėliau kaip per 7 paras po buvusio kontakto). Ji rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu – šeimos nariams, klasėje – suolo draugams ir kitiems artimai bendravusiems asmenims, personalui, buvusiems sąlytyje su susirgusiu asmeniu.
  • Kolektyvo nariai turi stebėti savo sveikatą 10 dienų.
  • Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.
  • Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – labai neatsparus aplinkos poveikiui, todėl pakanka patalpas dažnai vėdinti bei valyti drėgnuoju būdu.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas