Neįtikėtinas renovacijos proveržis Zarasuose

Daugiabučių renovacija yra vienas iš šios Vyriausybės prioritetų. Atnaujinti daugiabučiai ne tik puošia miestą, suteikia patogesnes gyvenimo sąlygas gyventojams, bet ir prisideda prie šiltnamio efekto mažinimo. Tačiau yra miestų, kurie į renovaciją žiūri skeptiškai, o štai kiti – su didžiuliu entuziazmu. Šį kartą – apie proveržį Zarasuose, kur jau netrukus bus renovuota beveik pusė visų miesto daugiabučių.

Pradžia buvo sunki
Reikia nepamiršti, kad Zarasų miestas vienas pirmųjų Lietuvoje patvirtino Zarasų miesto energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą „Zarasų enerVizija“, buvo gautas ir finansavimas. Tačiau viena yra Programa, o visai kas kita realus renovacijos įgyvendinimas. Kaip ir daugelyje Lietuvos miestų, taip ir Zarasuose pradžia buvo sunki. Gyventojai pritarė Programai, tačiau daugiabučių administratorius ir savivaldybė, neturėdami patirties ir reikalingų žinių, nesugebėjo tinkamai įgyvendinti renovacijos. „Sėkmingam miesto renovacijos procesui didelę įtaką turi už ją atsakingi darbuotojai. Tiesą sakant, visi darbai Zarasuose iškart pajudėjo pakeitus administratorių“, – sakė VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Regina Šilinskienė. Specialistės teigimu, UAB Zarasų būsto vadovas ir specialistai su nauja energija ėmėsi daugiabučių renovacijos ir lėmė tikrą proveržį.

Geroji patirtis
Nuo 2013 metų daugiabučių renovacija yra visiškai užbaigta 14 namų. Dar dviejuose ji bus netrukus baigta. „Geroji patirtis užkrečia ir nieko nėra geriau, kai jau atnaujinto daugiabučio gyventojai visus privalumus vardija kaimynams“, – įsitikinusi BETA specialistė. R. Šilinskienės teigimu, tuomet ir kitų namų gyventojai pradeda aktyviau dalyvauti procese, klausti, domėtis ir aiškintis, kada bus pradėti jų namo renovacijos darbai. Pasak UAB Zarasų būsto direktoriaus Algimanto Cibulskio, zarasiškiai išties aktyvūs. „Nėra nė vienos dienos, kad bent vienas ar keli daugiabučių gyventojai neateitų ir nepaklaustų, ko laukti, tikėtis, kokie terminai ir kt.“, – zarasiškių iniciatyvumą akcentavo A. Cibulskis. Direktoriaus teigimu, tai įpareigoja tiek administratorių, tiek generalinį rangovą darbus atlikti laiku ir kokybiškai. Iš tiesų labai svarbūs pirmieji įgyvendinti projektai. „Gyvenant nedideliame miestelyje, kur visi vieni kitus pažįsta, sėkmingai įgyvendinti renovaciją turi būti pozityvi visuma, gera administratoriaus priežiūra, patikimas generalinis darbų rangovas. Kai darbai vykdomi laiku bei kokybiškai, vyrauja gera darbo kultūra, pasikeičia namo energetinės savybės bei vizualinė išvaizda, sutvarkoma aplinka, daugiabučių modernizaciją įgyvendinti lengva“, – sakė UAB Zarasų būsto vadovas.

Šiuo metu dar 31 daugiabučiui Zarasuose baigiami pirkti arba jau nupirkti rangos darbai ir vyksta projektavimas. Iš jų 9 vyksta statybos rangos darbai, 3 jau padaryta daugiau nei 50 proc. Taigi jau netrukus iš 110 daugiabučių Zarasuose bus atnaujinti 47 namai – tai tikras proveržis nedideliam miestui prie Latvijos sienos.

Pasak BETA specialistės R. Šilinskienės, prognozuojama, kad pagal ką tik Aplinkos ministerijos paskelbtą naują kvietimą dar bent 5 daugiabučiuose bus atlikti modernizacijos darbai ateityje. UAB Zarasų būsto direktoriaus teigimu, pagal naująją Programą planuojama renovuoti bent 10–12 namų. „Mes jau kalbėjome su šių namų gyventojais, vieni svarsto, o štai 4 jau sutiko“, – džiugias naujienas pristatė A. Cibulskis.

Jau netrukus beveik pusė Zarasų daugiabučių bus modernizuoti.

Autoriaus nuotr.

 

 

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas