60 proc. didesnė parama būsto nuomai – jau nuo lapkričio 1 dienos

Parama būstui taps prieinamesnė ir patrauklesnė. Jau nuo lapkričio 1 d. bus taikomas nuo 1 iki 1,6 padidintas bazinio būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžio perskaičiavimo koeficientas, dėl ko kompensacijos dydis padidės 60 procentų.

„Padidinus būsto nuomos kompensacijas ši paramos forma bus patrauklesnė socialinio būsto laukiantiems žmonėms, todėl tikimės, tai taps svari pagalba jiems”, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.
Pasak ministrės, ši forma priimtinesnė tampa ne tik nuomininkui, bet ir nuomotojui, nes priėmus pakeitimus, pavyzdžiui, Vilniuje skiriamų pinigų daugėja nuo 5,44 iki 8,7 eurų už kvadratinį metrą, Klaipėdoje – nuo 2,98 iki 4,77 Eur ir t. t. Taip pat bus galimybė dalį kompensacijos skirti ir mokesčių sumokėjimui, be to, nuomotojai bus skatinami vykdyti savo veiklą legaliai, skaidriai.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija gali pasinaudoti asmenys ir šeimos, kurie yra įrašyti į turinčiųjų teisę į paramą būstui išsinuomoti sąrašą ir yra sulaukę eilės paramai būstui išsinuomoti gauti.
Į šį sąrašą įrašomi asmenys ir šeimos (pateikę prašymą ir papildomus dokumentu savivaldybei, kurioje yra deklaravę gyvenamąją vietą), kurių už kalendorinius metus deklaruotas turtas (įskaitant gautas pajamas) atitinka Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme nustatytus dydžius.
Asmenys ir šeimos, kuriems siūloma pasinaudoti būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija, ne vėliau kaip per 3 mėnesius savivaldybei turi pateikti ne trumpiau kaip vieneriems metams sudarytą būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos sutartį, kuri turi būti įregistruota Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registre.
Minėta kompensacija mokama už praėjusį mėnesį ir pervedama ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio dvidešimt penktos kalendorinės dienos nuomininkui arba rašytiniu nuomininko prašymu tiesiogiai nuomotojui. Atkreiptinas dėmesys, kad norintieji pasinaudoti kompensacija, rinkoje privalo išsinuomoti tokį būstą, kurio naudingasis plotas, tenkantis vienam asmeniui (šeimos nariui) yra ne mažesnis kaip 8 kv. m.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos turimais duomenimis, šiuo metu visoje šalyje kompensacijomis kol kas naudojasi vos 44 asmenys (14 šeimų).
Ministerijos skaičiavimais, nustačius naują dydžio koeficientą ir įvertinus 2016 m. planuojamas skirti valstybės biudžeto specialiąsias tikslines dotacijas kompensacijoms mokėti, šia paramos forma galėtų pasinaudoti beveik 13,9 tūkst. asmenų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inf.

Rent 2 buy

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas