Renginyje „Pienės 2017“ apdovanoti didžiausi ir efektyviausi pieno ūkiai

Renginio „Pienės 2017″, kuris vyko praėjusį penktadienį, metu buvo pagerbti didžiausi ir efektyviausi Lietuvos pieno gamintojai. Už sėkmingą pienininkystės verslo vystymą nugalėtojams padėkas įteikė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

„Pienių” nominacijas ketvirtus metus iš eilės skelbia informacinis interneto portalas pienoukis.lt, skirtas ūkininkams, pieno ūkių vadovams ir pienininkystės specialistams. Nauja šiais metais tai, kad Lietuvos pieno gamintojai buvo suskirstyti į įmonių ir šeimos ūkių kategorijas.
Didžiausia pieno gamintoja įmonių kategorijoje, kaip ir 2016 metais, liko Radviliškio rajono žemės ūkio bendrovė „Draugas”. Šią nominaciją ŽŪB „Draugas” gauna 4 metus iš eilės. Per 2016 metus bendrovė pieno supirkimo įmonėms pardavė 10 894 t pieno. Bendrovėje melžiamos 1 417 karvės, iš vienos karvės per metus parduodama 7 688 kg pieno. Antroje vietoje jau antrus metus įsitvirtinusi Padovinio žemės ūkio bendrovė, supirkėjams per metus parduodanti 10 710 t pieno.
Didžiausiųjų pieno gamintojų dešimtuke per pastaruosius ketverius metus išsilaikė Šakių rajono Kubilių žemės ūkio bendrovė, Lytagros žemės ūkio bendrovė, Pasvalio rajono žemės ūkio bendrovė „Vaškai”, Šakių rajono Lukšių žemės ūkio bendrovė, UAB „Aristavos ūkis”, UAB „Vikebas”, Šakių rajono Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė.
Naujokė didžiausiųjų pieno gamintojų dešimtuke yra Panevėžio rajono Žibartonių žemės ūkio bendrovė, per paskutinius metus pieno pardavimą padidinusi 445 t ir pardavusi 7 764 tonų pieno.
Efektyviausia įmone – pieno gamintoja paskelbta Alytaus rajono žemės ūkio bendrovė „Atžalynas”. Pernai ji taip pat buvo pirmoje vietoje. Bendrovė 2016 metais iš vienos karvės pardavė 10 661 kg pieno. Labai nedaug nuo jos atsiliko Šakių rajono Lukšių žemės ūkio bendrovė, kurios efektyvumo rodiklis iš vienos karvės yra 10 474 kg pieno per metus. Pastarosios dvi bendrovės nuolat varžosi dėl efektyviausios vardo.
Efektyviųjų dešimtukas labai dinamiškas ir į jį kasmet patenka naujos bendrovės. Praėjusiais metais savo efektyvumą kilstelėjo ir dešimtuke atsidūrė naujokai: Sidabravo žemės ūkio bendrovė, UAB „Tetirvinai” ir Vazniškių žemės ūkio bendrovė.
Kelios įmonės pateko ir tarp didžiausiųjų, ir tarp efektyviausiųjų pieno gamintojų. Tai: Padovinio žemės ūkio bendrovė, Pasvalio rajono žemės ūkio bendrovė „Vaškai”, Šakių rajono Lukšių žemės ūkio bendrovė, UAB „Aristavos ūkis”, Šakių rajono Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė.
Šeimos ūkių tarpe didžiausia pieno gamintoja, kaip ir 2016 metais, tapo Dalia Kairaitienė. Kazlų Rūdoje ūkį plėtojanti ūkininkė per 2016 m. pieno supirkimo įmonėms pardavė 4 727 tonų pieno. Ūkyje laikomos 523 melžiamos karvės, iš vienos karvės vidutiniškai primelžiama 9 038 kg pieno. Nepaisydama pieno kainų krizės, ūkininkė savo melžiamų karvių bandą per metus padidino 111 karvių ir supirkimo įmonėms pardavė 1 t daugiau pieno. Antroje vietoje liko ūkininkas Sigitas Stanaitis iš Šakių rajono, per 2016 metus vidutiniškai melžęs 301 karvę ir pardavęs 2 818 tonų pieno.
Efektyviausia pieno gamintoja šeimos ūkių tarpe – Ieva Stanienė iš Telšių rajono. Ūkininkė šioje kategorijoje nugalėtoja taip pat tapo ir 2014 metais. I. Stanienės melžiamų karvių banda kasmet tampa vis efektyvesne: 2016 m. iš vienos karvės ūkininkė pardavė 10 469 kg pieno (ūkyje 109 melžiamos karvės), supirkimo įmonėms parduota 1 141 tonų pieno, atitinkamai 2015 metais – 9 802 kg (102) ir 1 006 tonų pieno. Antroje vietoje liko telšiškis ūkininkas Alvydas Blažinauskis. Nors jis 2016 m. laikė tik 77 melžiamas karves, tačiau bandos efektyvumas buvo labai aukštas – 9 813 kg pieno iš karvės.
Efektyviausiųjų šeimos ūkių dešimtuke esančių ūkininkų melžiamos karvės duoda nuo 10 469 iki 9 015 kg iš vienos karvės. Efektyviausiai dirba Žemaitijos ūkininkai, dešimtuke net 4 ūkininkai yra iš Telšių rajono, po vieną – iš Plungės, Klaipėdos ir Kretingos rajonų.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas