Dagos šventėje – dėmesys mitologinėms būtybėms

Praėjusį penktadienį į Dagos šventę, vykusią Tauragnuose, traukė gausus būrys tauragniškių. Miestelio centre dėmesio sulaukė iš įvairių rudens gėrybių sukurtos skulptūros – kūrybingų šio krašto žmonių išskirtinio grožio kūriniai.

Utenos kultūros centro Tauragnų skyriaus kieme buvo galima susipažinti su šiuolaikine technika, kurią pristatė seniūnijos ūkininkai Modestas Gimžauskas, Vismantas Pošiūnas, Eimantas Rapnikas.
Vėliau, prisiminus senuosius papročius, už derlių padėkota dievams. Skambėjo senovinė malda, kurios žodžiais būdavo kreipiamasi į dievą Žemininką. Kulminacija – ožio aukojimas. Prisiminti dar Jono Basanavičiaus užrašyti žodžiai, kuriais senovėje buvo kreipiamasi į oželį.
Renginyje dalyvavo du svarbūs personažai – Ruginis (seniūnas Alvydas Danauskas) ir Žemyna (Utenos kultūros centro Tauragnų skyriaus režisierė Loreta Juškėnienė). Ruginiui buvo patikėta uždegti šiaudinį ožį, o Žemynai paimti ugnies, kuri po rudens lygiadienio uždegama ir sugrįžta į namus, kad šildytų iki pat pavasario lygiadienio. Susirinkusieji susikabino už rankų ir moterų ansambliui dainuojant senovinę liaudies dainą ėjo ratu, simbolizuojančiu amžiną gamtos ratą.
Salėje susirinkusius sveikino Ruginis ir Žemyna, dainavo moterų ansamblis, apdovanoti ūkininkai bei visi, kūrę skulptūras iš rudens gėrybių. Pasveikinti Mykolas ir Mikas (senelis ir anūkas). Koncertavo Anykščių kultūros centro kapela „Grieža”, vadovaujama Kęstučio Grigaliūno.
Šventės pabaigoje visi vaišinosi bulviniu plokštainiu iš naujojo bulvių derliaus.

Parengė Danguolė TRIMONIENĖ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas