Aktyviems žemdirbiams – tiesioginių išmokų avansai

Jau nuo spalio vidurio bus pradėti mokėti tiesioginių išmokų už 2016 metais deklaruotus žemės ūkio naudmenų plotus avansai. Iš viso žemdirbiams avansu planuojama išmokėti 250 mln. eurų.

Avansai bus mokami nuo spalio 17 dienos iki lapkričio 30 d. Nacionalinė mokėjimo agentūra pareiškėjams juos mokės atsižvelgdama į Žemės ūkio ministerijos nustatytus 2016 m. avansinės išmokos dydžius: vienkartinės išmokos už plotus avansinė dalis – 40 Eur už ha; žalinimo išmokos avansinė dalis – 31 Eur už ha; išmokos už pirmuosius hektarus avansinė dalis – 34 Eur už ha; susietosios išmokos už baltyminius augalus avansinė dalis – 40 Eur už ha; išmokos jauniesiems ūkininkams avansinė dalis – 30 Eur už ha.
Nuo spalio 17 d. bus mokamas ir susietosios paramos už pienines karves avansas – 63 Eur už pieninę karvę.
Visas tiesioginių išmokų vokas, skirtas Lietuvai už 2016 m., sudaro apie 440 mln. eurų, avansais planuojama išmokėti suma šiais metais – apie 250 mln. eurų. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad avansai mokami tik už tas schemas, kuriuose remtini objektai jau yra aiškūs ir atitinkantys reikalavimus pagal administracinių patikrų rezultatus, tačiau kurie dar gali kisti atsižvelgiant į kol kas nesuvestus į sistemą patikrų vietoje rezultatus. Kaip žinia, šiais metais, kaip ir 2015 m., atsižvelgdama į sunkią padėtį žemės ūkio rinkose, Europos Komisija visoms ES valstybėms narėms tiesioginių išmokų avansus leido mokėti nebaigus patikrų vietoje – įprastai avansus galima pradėti mokėti tik pabaigus ir suvedus į sistemą visus patikrų rezultatus.
Kadangi patikros vietoje dar nėra baigtos, nėra žinomi ir galutiniai tinkami objektai, už kuriuos bus mokamos tiesioginės išmokos, tad avansu mokama suma yra tik apytikslė nuo pagrindinės išmokos dalies – kol kas negalima tiksliai apskaičiuoti, kokios gi bus galutinės išmokos. Galutiniai išmokų už plotus dydžiai paaiškės ir bus patvirtinti ministro įsakymu iki šių metų gruodžio 1 d.
2016 m. pateikta daugiau kaip 136 tūkst. paraiškų tiesioginėms išmokoms gauti.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas