Geriausios melžėjos varžysis Daivos Vitkūnienės ūkyje

Tradiciška kaimiška melžėjos profesija vertinama iki šiol – nuo jos profesionalumo priklauso pieno kokybė, primilžis ir ekonominiai ūkio rodikliai. Ūkyje melžėjos vertinamos už atsakomybę, kruopštumą ir švarą. Geriausios melžėjos varžytuvės rengiamos ir Utenoje, dėl šio titulo besirungiančios moterys turi įrodyti tai, ką yra išmokusios ir geba atlikti melžimo aikštelėje.

Melžėjų konkursas šalyje populiaresnis tarp moterų, tačiau neaplenkia ir vyriškosios lyties atstovų. Praėjusiais metais renginys sulaukė 50-ies dalyvių iš visos Lietuvos, tarp kurių jėgas išbandė ir septyni vyrai. Renginys skirtas pademonstruoti meistriškumą, o dalyviams ruošiamas teorinis testas. Taip pat bus vertinamas sanitarinis pasiruošimas melžimui, melžtuvo sanitarinis apdorojimas, mechanizuotas melžimas, pieno švarumo vertinimas, slapto mastito diagnostika. Dalyvius vertins kompetentinga komisija.
„Sakoma, kad jeigu nesimokysi, reikės eiti karvių melžti. Šis posakis šiai dienai yra neteisingas, nes intensyvinant pieno ūkį reikalingi kvalifikuoti darbuotojai, sugebantys aptarnauti naujausią sudėtingą techniką ir pagaminti aukštos kokybės pieną,” – pabrėžė renginio organizatoriai.
Renginys startuoja jau šią savaitę – birželio 21 dieną vyks Skuodo rajone, 22 dieną – Utenos rajone.
Anot Josifo Taco mokymo centro vadovo dr. Sauliaus Tušo, tradicinės melžėjų varžytuvės vyks ūkininkės Daivos Vitkūnienės ūkyje, esančiame Sudeikių seniūnijoje. Jame dėl geriausiosios titulo varžytis žada septynios melžėjos: Laima Janutienė (Ignalina), Marytė Luneckaitė (Ignalinos r.) ir uteniškės Eglė Kumelytė, Daiva Vitkūnienė, Rūta Daukševičienė, Kristina Abukauskienė ir Jurgita Stankevičienė.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas