Pačkėnuose surengtas XI Aukštaitijos bendruomenių sąskrydis

Birželio 20-ą dieną Pačkėnuose jau vienuoliktą kartą vyko tradicinis Aukštaitijos bendruomenių sąskrydis, šiais metais tapęs „Senuoju Aukštaitijos etnografiniu kaimu”. Į savo autentiškas kamaras ir gryčias kvietė 10 bendruomenių iš Utenos, Rokiškio, Zarasų rajonų. Svetingi aukštaičiai siūlė numalšinti alkį ragaujant čia pat keptos kiaušinienės ar šviežiai rūkytų lašinių, vaišino šalta namine gira, alumi.

Po Pačkėnų dangumi susibūrusius vienminčius sveikino Utenos regiono vietos veiklos grupės pirmininkė Jolita Umbrasienė, Utenos seniūnijos seniūnas Saulius Gaižauskas, Pačkėnų bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė, Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Gintautas Petravičius, LR Seimo narė Milda Petrauskienė ir kiti. Aukštaitijos bendruomenių sąskrydžio svečias, LR Seimo narys Rokas Žilinskas džiaugėsi pakviestas į šią šventę ir linkėjo, kad vardan tos Lietuvos žydėtų vienybė. „Kai peržengiame savo kiemo tvorą padėti kaimynui – užsimezga bendruomenė. Kai bendruomenė stoja padėti kitai bendruomenei – tai jau kraštas. Kai susivienija kraštai – tai jau valstybė”, – bendrystės svarbą akcentavo dažnai Utenos rajono renginius aplankantis R. Žilinskas.

Renginio vedėja, Utenos seniūnijos specialistė Loreta Mikalauskienė gražia aukštaitiška tarme pakvietė visus prie kaimo tvenkinio. Čia pramogas ir meninius pasirodymus dovanojo žirginio sporto klubas „Bėras vėjas”, Utenos specialiosios mokyklos-daugiafunkcio centro meno kolektyvas „Vilties spinduliai” (vadovė Audronė Valevičienė), muzikantai Svajūnas ir Jonas Ilčiukai. Aktyviausi šventės dalyviai pynė girliandą iš lauko gėlių, dalyvavo konkurse „Piešiame ant smėlio”, važinėjosi Stanislovo Kazanavičiaus arkliniu vežimu.

Pačkėnų kultūros ir laisvalaikio centro salėje vyko tarptautinė konferencija „Dešimties metų patirtis įgyvendinant LEADER metodą”, kurios metu savo pranešimus skaitė Aukštaitijos bendruomenių pirmininkai ir svečiai.

Koncertinę programą sąskrydžio dalyviams dovanojo Utenos kultūros centro (toliau – UKC) istorinio šokio kolektyvas (vadovė Donata Šeduikienė), UKC Daugailių skyriaus kapela „Indraja” (vadovas Petras Leleika), UKC Sudeikių skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Seliavytė” (vadovė Angelė Dikmonienė), Utenos krašto žmonių su negalia sąjungos kapela „Dar ne sutema”, vadovaujama Zitos Kviklienės bei svečiai iš Šiaulių – modernizuoto folkloro grupė „Kitava”. Renginyje pramogų netrūko nei vaikams, nei suaugusiems, o Pačkėnų bendruomenės pirmininkė D. Žigienė sakė, kad šis nedidelis kaimas dar niekada nematė tiek daug žmonių.

Šventei artėjant į pabaigą vertinimo komisija, vadovaujama Donatos Aželienės, apkeliavo visų bendruomenių kiemelius, kuriuose laukė teatralizuoti, šmaikštūs ir originalūs prisistatymai bei skanios vaišės. Aukštaitijos bendruomenių sąskrydžius simbolizuojanti gerumo paukštė buvo perduota šauniausia išrinktai Vaikutėnų bendruomenei. Vadinasi, 12-asis Aukštaitijos bendruomenių sąskrydis vyks Vaikutėnų kaime.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas