Gyvulininkystė – ne verslas, o gyvenimo būdas

Penktadienį vykusio tradicinio konkurso „Pažangiausias gyvulininkystės ūkis 2015″ apdovanojimų ceremonijoje buvo iškilmingai pagerbti pačių geriausių galvijininkystės, žirgų, ožkų, avių, paukštininkystės, bičių ir mišrių ūkių savininkai. Tarp jų ir dvi uteniškių ūkininkų šeimos – bitininkai Gediminas ir Gražina Skardžiai ir mėsinių galvijų augintojas Mindaugas Kinderis.

Gyvulių augintojų darbas yra vienas sunkiausių, todėl Žemės ūkio ministerija siekia sudaryti kuo palankesnę aplinką plėsti ūkius, realizuoti produkciją, suformuoti patrauklų gyvulininkystės produktų įvaizdį šalyje ir užsienyje.
„Džiaugiuosi galėdama asmeniškai paspausti ranką ir palinkėti sėkmės žmonėms, kurie nei žiemą, nei vasara neturi atokvėpio, kuriems gyvulininkystė jau nebe verslas, o tiesiog gyvenimo būdas. Ačiū visiems už gražų darbą”, – kalbėjo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje, Dotnuvoje, įvykusiame renginyje žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Gyvulininkystės patriotus, sėkmingai įveikusius visus šio sektoriaus pakilimus ir nuosmukius, pasveikino ne tik įvairių valstybės institucijų, visuomeninių organizacijų, verslo atstovai, bet ir atvykę Punsko valsčiaus ūkininkai.
Lietuvos zootechnikų sąjungos organizuojamas konkursas vyksta jau aštuntus metus. Šiemet jame dalyvavo 32 ūkiai, iš kurių atrinkta ir nugalėtojais pripažinta 12. Ūkių įvertinimą padėjo atlikti Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos ir UAB „Gyvulių produktyvumo kontrolė” specialistai. Ūkiai nugalėtojai konkurse vėl gali dalyvauti po trejų metų.
Konkurso metu buvo vertinama inovacijų sklaida gyvulininkystės ūkiuose, ūkio gyvulių produktyvumas, ūkyje įdiegtų pašarų gamybos, šėrimo, melžimo bei kitos technologijos. Labai svarbu buvo ir aplinkos švara, sodybos tvarkingumas, buitinių atliekų, mėšlo, srutų laikymo, komposto duobių, naftos produktų talpyklų, technikos laikymo tvarkingumas ir kt.
Konkurso nugalėtojai:

1. ŽŪB „Lukšiai” (Šakių r.) – galvijininkystės ūkis;
2. Irena Daukantienė (Jonavos r.) – galvijininkystės ūkis;
3. ŽŪB „Daukniūnai” (Panevėžio r.) – galvijininkystės ūkis;
4. Mindaugas Kinderis (Utenos r.) – mėsinės galvijininkystės ūkis;
5. Jurgita Stumbrienė (Rokiškio r.) – mišrus ūkis;
6. Vidmantas Gendvilas (Plungės r.) – žirgų ūkis;
7. Mindaugas Ralys (Ignalinos r.) – avių ūkis;
8. Remigijus Urbys (Klaipėdos r.) – ožkų ūkis;
9. Sigitas Petkevičius (Kaišiadorių r.) – paukštininkystės ūkis;
10. Gediminas ir Gražina Skardžiai (Utenos r.) – bičių ūkis;
11. Lumpėnų Rambynas (Pagėgių sav.) – kooperatyvinė bendrovė;
12. Žemės ūkio kooperatyvas Agroaves group (Širvintų r.) – specialus prizas.

Žemės ūkio ministerijos ir udiena.lt inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas