Jauniesiems ūkininkams – Europos Sąjungos parama

Jaunieji šalies ūkininkai balandžio mėnesį kviečiami teikti paraiškas paramai gauti pagal naujos Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra” veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui”. Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) atkreipia pareiškėjų dėmesį į paraiškų vertinimo kriterijus ir reikalavimus, kurie skiriasi nuo taikytų ankstesniojo finansinio laikotarpio priemonei. Jauniesiems ūkininkams siūloma ir naujų galimybių.

Ūkininkas turi tapti aktyvus

Pagal naujosios KPP reikalavimus ūkininkas privalo tapti aktyvus ne vėliau kaip per 18 mėnesių nuo įsikūrimo, t. y. pirmos paraiškos tiesioginėms išmokoms gauti pateikimo dienos. Jo ūkis ir valda turi būti pirmą kartą įregistruoti ne anksčiau kaip metai iki paraiškos paramai gauti pateikimo.
Ūkininkavimo pradžiai paramos prašantis jaunas žmogus privalo turėti profesinių įgūdžių ir kompetencijos. Jei neturi, jiems įgyti nuo sprendimo skirti paramą dienos suteikiamas ne ilgesnis kaip 36 mėn. laikotarpis.
„Žemės ūkio mokslų baigimo pažymėjimo, kitaip nei ankstesniu paramos laikotarpiu, nepakanka: visi paramos įsikūrimui prašantys jaunieji ūkininkai turės išklausyti minimalią ūkininkavimo pradmenų programą”, – pabrėžė NMA vyriausioji specialistė Virginija Liukpetrytė. Šią programą jie turi būti išklausę ne anksčiau kaip metai iki paraiškos paramai jauniesiems ūkininkams įsikurti arba paraiškos tiesioginėms išmokoms gauti pateikimo. Paramą siekiantis gauti asmuo paraiškos pateikimo dieną turi būti jaunesnis kaip 40 metų.

Remiamas ir perdirbimas

Pagal naująją KPP remiama ne tik žemės ūkio veikla, bet ir perdirbimas. Pavyzdžiui, javus auginantis jaunasis ūkininkas galės ne tik parduoti grūdus, bet ir gaminti iš jų miltus ar kepti duoną bei gauti paramą šioms veikloms. Parama teikiama ir mišriam, ir specializuotam ūkiui. Iš specializuotos veiklos gautos pajamos turi sudaryti ne mažiau kaip pusę visų ūkio veiklos pajamų.
„Parama skiriama ūkiams, kurių ekonominio dydžio potencialas, išreikštas standartine produkcija, yra ne mažesnis nei 8 000 eurų per metus ir ne didesnis nei 70 000 eurų per metus. Ūkio ekonominio dydžio potencialą apskaičiuoja Žemės ūkio ir kaimo verslo informacijos centras”, – sakė V. Liukpetrytė.

Paraiškas vertins balais

Naujuoju laikotarpiu pareiškėjų pateikti projektai paramai gauti bus atrenkami pagal balus už tam tikrų kriterijų atitikimą. Siekiant gauti paramą, būtina surinkti tam tikrą balų skaičių. KPP veiklos srities „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui” įgyvendinimo taisyklėse numatytas minimalus balų skaičius yra 35. Jei projektų atrankos ir vertinimo metu nustatoma, kad projektas nesurinko privalomojo mažiausio balų skaičiaus, paramos paraiška atmetama.

Paraiškų atrankos balai

Pagal veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui” numatyti septyni atrankos kriterijai.
1. Kuriamas gyvulininkystės, daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės arba mišrusis ūkis, kuriame viena iš veiklų yra gyvulininkystė ir pajamos iš gyvulininkystės veiklos, įgyvendinus verslo planą, sudarys ne mažiau kaip 50 proc. visų veiklos pajamų – 20 balų.
2. Ūkis kuriamas iš nepadalytų valdų –15 balų.
3. Pareiškėjas turi ne mažiau kaip 5 ha nuosavybės teise valdomų žemės ūkio naudmenų – 10 balų.
4. Pareiškėjas turi žemės ūkio srities aukštąjį ir (arba) profesinį išsilavinimą –10 balų.
5. Pareiškėjui yra iki 30 metų –20 balų; nuo 30 metų iki 40 metų –15 balų.
6. Pareiškėjo ūkio grynasis pelningumas, įgyvendinus verslo planą, bus didesnis kaip 4 proc. –10 balų.
7. Projektas įgyvendinamas vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių (jei ne mažiau kaip 50 proc. pareiškėjo žemės ūkio paskirties žemės ploto yra vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių) – 15 balų.

Patvirtinus paramą – iškart pusė sumos

Naujovės laukia ir išmokant paramą. Parama bus išmokama dviem arba trimis dalinėmis išmokomis, atsižvelgiant į verslo plane numatytas veiklas, per ne ilgesnį kaip penkerių metų laikotarpį nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.
Nuo šiol pusė sumos bus išmokama iš karto priėmus sprendimą skirti paramą. Jei verslo planas įgyvendinamas per trejus metus, kita pusė išmokama tinkamai jį įgyvendinus.
Jei verslo planas įgyvendinamas ilgiau nei trejus metus, paramos gavėjui investavus ne mažiau kaip 80 proc. išmokėtos sumos, mokama antroji, tarpinė, išmokos dalis, sudaranti 30 proc. visos paramos sumos. Trečioji, paskutinė, 20 proc. išmokos dalis mokama, tinkamai įgyvendinus verslo planą.
Vienam paramos gavėjui gali būti skiriama ne didesnė nei 50 tūkst. eurų (be PVM) paramos suma, kuriamiems gyvulininkystės ūkiams – ne daugiau nei 60 tūkst. eurų (be PVM).

Įsigijo reikalingos technikos

Paneveržio kaime (Utenos r.) ūkininkaujantis Kęstutis Gylys turi nemažą gyvulininkystės ūkį – augina 60 galvijų, iš kurių – 36 melžiamos karvės. Taip pat jo žinioje – apie 200 ha žemės. Ūkininkas prisipažįsta, kad ūkininkauti nelengva, kartais miegui telieka tik 4–5 valandos.
Pradėjęs kurti nuosavą ūkį K. Gylys neturėjo daug žemės ūkio technikos, senas traktorius nuolat gesdavo. „Norėjosi įsigyti normalų traktorių, reikėjo preso, vyniotuvo, krautuvo”, – sakė ūkininkas. Visą šią ūkyje būtiną techniką jis nusipirko pasinaudojęs jauniesiems ūkininkams teikiama Europos Sąjungos parama.
Su nauja technika ūkininkauti tapo lengviau. „Nebereikia lakstyti per kaimynus, ieškoti, kad kas nors atvažiuotų ir supresuotų šieną. Dabar važiuoju ir viską pasidarau pats”, – sakė K. Gylys. Be to, įgyvendinęs verslo planą, ūkininkas smarkiai padidino savo valdų ekonominį dydį.

Daugiau informacijos apie naująją programą, administravimo bei priemonių įgyvendinimo taisykles galima rasti NMA interneto svetainėje www.nma.lt. Kviečiame prisijungti ir prie NMA „Facebook” paskyros

Praktinė pagalba – internetu

Pareiškėjas NMA informaciniame portale portal.nma.lt gali stebėti savo pateiktos paraiškos administravimo būseną, matyti išmokėtą paramos sumą, keisti kontaktinius duomenis bei sąskaitos banke numerį, iš karto sužinoti apie paraiškoje rastus neatitikimus ir atlikti kitus veiksmus.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas