Šalies melžėjų varžytuvėse antroji vieta – uteniškei Rūtai Daukševičienei

Karvių melžimo čempionatas? Neįtikėtina? Bet tai tiesa. Geriausių melžėjų konkursas Lietuvoje vyksta jau keturioliktąjį kartą. Kelis mėnesius vykusios varžytuvės visoje šalyje dėl geriausios melžėjos titulo pasiekė kulminaciją – paaiškėjo, kurios yra geriausios. Spalio 17 dieną vyksiančiame renginyje „Pieno lašas 2014″ buvo apdovanotos geriausios šalies melžėjos: pirmąją vietą užėmusi Rasa Sabaliauskienė, antrąją – uteniškė Rūta Daukševičienė, o trečioji atiteko Kristinai Plungaitei. Pernai vykusiame geriausios melžėjos konkurse mūsų kraštietei Rūtai taip pat nusišypsojo sėkmė – šeimos ūkio atstovė pelnė garbingą trečiąją vietą.

Pelnyti geriausios melžėjos titulą nėra lengva, neužtenka tik mokėti gerai melžti, reikalingos ir kitos žinios. Melžėja turi ne tik gerai žinoti, kaip veikia melžimo įranga, bet ir išmanyti karvių fiziologiją, jausti gyvulių reakciją, nuotaiką. ,,Smagu, kad kiekvienais metais melžėjų meistriškumas auga. Šiemet konkurse dalyvavo 91 dalyvis iš 91 rajono”, – teigė doc. dr. Saulius Tušas.
Visos trys moterys iš pradžių laimėjo rajoninėse varžybose: Rūta Daukševičienė laimėjo pirmąją vietą savo krašte – Užpaliuose, Utenos r. Rasa Sabaliauskienė pirmajame etape iškovojo aukščiausius įvertinimus Kupiškio r. Varniškių k., o Kristina Plungaitė užėmė pirmąją vietą varžydamasi su ūkininkėmis iš Radviliškio r. Kiekviena iš jų, įveikusi jaudulį, pademonstravo geriausią melžimo techniką ir savo žinias.
Šiemet „Geriausių melžėjų” apdovanojimai vyko Sidabrave (Radviliškio r.). Varžytuvės organizuojamos siekiant modernizuoti kokybiško pieno gamybą, tobulinti melžėjų meistriškumą ir sudaryti galimybę pademonstruoti geriausių šios profesijos meistrų darbą. Šiandien ūkiuose yra įdiegta patogi ir pažangi melžimo įranga, tačiau be patikimo ir profesionalaus žmogaus vargu ar galima būtų tikėtis gerų rezultatų.
Teigiama, kad varžytuvės dėl geriausios melžėjos titulo vyko ir anksčiau – XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje. Dažniausiai konkursas buvo rengiamas turgavietėse, kur susirinkdavo visa miestelio bendruomenė. Svarbiausi kriterijai, kurie padėdavo išsiaiškinti nugalėtoją, buvo melžimo greitis ir primelžto pieno kiekis.

Žemės ūkio ministerijos ir „Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas