Parama trumpoms maisto tiekimo grandinėms skatina bendradarbiauti

Iki gegužės 3 dienos dar galite teikti paraiškas pa­gal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų progra­mos (toliau – KPP) priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Praėju­siais metais paraišką pateikė ir šiemet įrangą įsigyti planuoja bitininkai iš Rokiškio rajono.­

Bendradarbiauti – naudinga

Ankstesniais metais nebuvo gauta nė viena paraiška šiai veiklos sričiai, o pernai, paskelbus paraiškų priėmimą, buvo gautos trys paraiškos. Vieni ją pateikusiųjų – bitininkai iš Rokiškio rajono Juodupės miestelio – Rimantas Petras ir Zita Rušėnai, kurie sutarė bendradarbiauti su bitininke iš Adutiškio miestelio (Švenčionių r.) Maryte Pupkevičiene ir įsigyti medaus perdirbimo įrenginių, padėsiančių greičiau, kokybiškiau bei patogiau paruošti medaus produktus.
„Naujais įrengimais ruošime ir tieksime rinkai medaus šokoladą. Kiek žinau, tai naujiena Lietuvoje, o gal ir pasaulyje, nes lankantis bitininkų parodose užsienyje tokio gaminio matyti neteko. Tai kremo konsistencijos produktas, kurį galima tepti arba valgyti, pavyzdžiui, su kietuoju sūriu. Tikimės, kad ši naujovė lietuviams patiks ir mes galėsime ją pasiūlyti ne vienam gurmanui”, – planais dalijosi Rušėnų dukra Diana, talkinanti tėvams ūkyje, džiaugdamasi, kad įrenginys paspartins procesą – ne tik sumaišys, bet ir steriliai išpilstys medų į indelius. R. P. ir Z. Rušėnų bitynas nėra didelis – jie laiko apie šešiasdešimt bičių šeimų. M. Pupkevičienės ūkis kur kas stambesnis – ji turi per 800 bičių šeimų. Tad bendradarbiaudami ūkiai ketina pasidalyti pajėgomis – Rušėnų ūkyje stovės už paramą įsigyta įranga ir vyks gamyba, o M. Pupkevičienė bus medaus tiekėja. „Tėvų ūkis turi tinkamas patalpas, kuriose pastatysime įrangą, – sakė Diana. – Taip pat turime galimybę perdirbti medų, nes turime maisto ruošėjo pažymėjimą, o M. Pupkevičienė turi kur kas didesnius pajėgumus medui tiekti, nes laiko daugiau bičių.”
„Kooperacija, manau, yra būtina, be jos nematome ateities, nes vienas visko neaprėpsi. Parama naudinga vien dėl to, kad gavę vienkartinę injekciją galėsime viską padaryti iš karto, o ne taupyti ilgus metus, nes bandant ką nors pasiūlyti rinkai, prekybos centrams, reikalingi didesni kiekiai. Medaus perdirbimo įrenginiai yra gana brangūs, o jų reikia ne vieno”, – teigiamai Europos Sąjungos paramą vertino Rušėnai. Be to, jei viskas klosis sėkmingai, Rušėnai neatmeta galimybės pasikviesti į talką ir daugiau partnerių.

Būtinas bendradarbiavimas

Žemės ūkio ministerijos (toliau – ŽŪM) 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Padvaiskaitė priminė, kad ši priemonė išskirtinė tuo, kad yra įgyvendinama su partneriais, todėl bendradarbiauti turi mažiausiai du ūkio subjektai, partnerių skaičius – neribojamas. Šių metų paraiškoms skirta apie 2,9 mln. eurų.
Anot specialistės, susidomėjimas šia priemone didėja, nors būsimi pareiškėjai gal kiek ir prisibijo atsakomybe dalytis su partneriais, kartu priimti finansinius įsipareigojimus. „Tačiau geroji naujiena yra ta, kad bendradarbiauti gali ir šeimos nariai, todėl ta visai nepagrįsta baimė tikrai gali būti eliminuojama”, – teigė ŽŪM atstovė. Be to, bendradarbiavimą reikia išlaikyti trejus metus ir po projekto įgyvendinimo (toks nustatytas projekto kontrolės laikotarpis), tačiau tai – tikrai neilgas laiko tarpas, prabėgantis akimirksniu, ypač jei intensyviai vystomos ir tęsiamos projekto veiklos.
Be to, pašnekovės teigimu, pareiškėjų patogumui gerokai supaprastintas paramai gauti reikalingos dokumentacijos teikimas. Anot N. Padvaiskaitės, verslo planas nuo šiol įtrauktas į paraišką kaip sudėtinė jos dalis, vietoj atskiro dokumento buvo sudarytos kelios lentelės, kurios atspindi pagrindinius verslo plano rodiklius bei veiklos srities priežiūros rodiklius, – tai reikalavimas įsteigti prekybos vietą (laikiną, stacionarią ar mobilią, ūkyje, paviljone ar internete) ir vystyti prekybą, aptarnaujant nustatytą skaičių pirkėjų per metus.

       

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas