Ieškoma būdų pieno sektoriui stabilizuoti

Žemės ūkio ministerija informuoja, kad parengtas LR ūkio subjektų, perkančių ir parduodančių žalią pieną bei prekiaujančių pieno gaminiais nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo keitimo projektas, kurį numatoma svarstyti su socialiniais partneriais. Šiuo įstatymo keitimu siekiama nustatyti žalio pieno rinkos skaidrumo užtikrinimo priemones.

Projekte numatyta, kad pirkėjas privalo pardavėjui pateikti pasiūlymą dėl žalio pieno pirkimo kainos: siūlomą sumą ir/ar žalio pieno pirkimo kainos apskaičiavimo būdą. Žalio pieno pirkimo kainos apskaičiavimo būdai gali būti paremti žalio pieno ar pieno gaminių rinkos kainų pokyčiais. Tokiu būdu pieno pardavėjui būtų aišku, kodėl ir kokiu dydžiu keičiamos kainos. Pieno pardavėjas, suprasdamas siūlomų žalio pieno kainos apskaičiavimo būdų esmę bei jiems būdingą riziką, galėtų priimti pagrįstus sprendimus.

Planuojama naikinti reikalavimą pagrįsti žalio pieno pirkimo kainos mažinimą daugiau negu 3 procentiniais punktais ir tokį pagrindimą pateikti VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai,
„Ne paslaptis, kad supirkėjai „apeidavo” reikalavimą pagrįsti žalio pieno pirkimo kainos mažinimą daugiau negu 3 procentiniais punktais, nustatydami pagrindinę nepagrįstai mažą pieno kainą ir mokėdami priedus, kuriais vėliau manipuliuodavo. Tad atsisakius šio reikalavimo tokioms manipuliacijoms neliktų erdvės”, – teigė ŽŪM Maisto pramonės ir kokybės skyriaus patarėja Lilija Tepelienė.
Panaikinus žalio pieno pardavėjų grupes būtų išspręsta problema, kai tas pats ūkininkas, dėl objektyvių priežasčių (pavyzdžiui, karvė susirgo) nežymiai sumažinęs tiekiamo pieno kiekį patenka jau į kitą grupę, ir jam mokama mažesnė kaina. Taip pat nebekils ginčų ir nepasitenkinimo dėl grupės nustatymo pardavėjui, kai pienas superkamas kas antrą dieną. Taip pat bus geresnės galimybės derėtis dėl kainos.
Reikalavimas nurodyti žalio pieno kilmės šalį ant Lietuvos rinkai tiekiamų Lietuvoje pagamintų pieno gaminių vis būdavo atidedamas, o galiausiai nuspręsta jį naikinti, nes tai pareikalautų perdirbėjams didesnių išlaidų, kurios galėtų būti perkeltos ant gamintojų pečių mažinant pieno supirkimo kainą.
Šiuo metu minėtame įstatyme dar yra nuostatų, dėl kurių pieno gamintojų, supirkėjų bei perdirbėjų nuomonės išsiskiria (dėl priedų prie kainos mokėjimo, dėl bazinių pieno rodiklių keitimo). Įstatymo pakeitimo projektas yra išsiųstas pieno sektoriaus atstovams ir laukiama pastabų bei pasiūlymų. Apibendrinus gautus pasiūlymus bus organizuojamas jų aptarimas ir tolesnis projekto svarstymas.

Žemės ūkio ministerijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas