Pasėlių deklaravimas prasidės pirmadienį

Jau kitą savaitę prasidės pasėlių deklaravimas, tad ūkininkai turėtų nepamiršti užpildyti visų reikiamų dokumentų. Deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir kitus žemės plotus bus galima nuo balandžio 16 d. iki birželio 4 dienos (pavėluotai – iki birželio 29 d.). Jeigu turite ūkį ir užsiimate žemės ūkio veikla, pasėlių deklaravimas – tai viena iš galimybių padidinti savo pajamas, nes už kiekvieną hektarą numatyta atitinkama išmoka. „Bemaž pustrečio mėnesio trunkantis deklaravimas suteikia galimybę ūkininkams pasirinkti patogiausią metą pateikti paraiškas”, – sakė žemės ūkio viceministras Saulius Savickis.

Žmonės paraiškas gali pateikti atvykę į seniūniją, kurioje įregistruota žemės ūkio valda, ar savivaldybės žemės ūkio skyrių. Jeigu pareiškėjas ne pirmą kartą deklaruoja pasėlius, jam tereikia išsimatuoti laukus, žinoti, kur ir ką pasėjo. Planus ir kitus dokumentus reikia atsinešti tik tiems, kurie paraiškas pildo pirmąjį kartą. Seniūnijos specialistas padės elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų žemės ūkio naudmenų, pasėlių plotus bei užpildyti paraiškos duomenis.

Šiemet daug dėmesio bus skiriama tam, kad parama pasinaudotų tik tie, kurie patys dirba deklaruojamus plotus, dar atidžiau bus kontroliuojami pareiškėjų žemės ūkio veiklos vykdymo įrodymo dokumentai bei jų pateikimo tvarka. Ypatingas dėmesys atkreipiamas į stambesniųjų pareiškėjų, deklaruojančių nuo 30  ha (riba pasirinkta atlikus rizikingiausių  pareiškėjų analizę) ir galimai nevykdančių realios žemės ūkio gamybos veiklos, kontrolę. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) paprašius, nepakaks parodyti sąskaitos faktūros ir kvito – reikės pateikti ir pinigų mokėjimo per bankus ar kitas kredito įstaigas įrodymus.

Siekiant, kad susietoji parama būtų mokama tikslingai, įvedami maksimalūs sodų ir uogynų tarpueilių plotai bei patikslinami maksimalūs kraštinių eilių bei galulaukių tarpai nuo sodo ribos, o skaičiuojant laikomus gyvulius dėl pievų nuganymo reikalavimo įvykdymo, bus įtraukiami ir valdoje registruoti šeimos nariai.

Tiesioginių išmokų taisyklėse nebelieka pievos priežiūrų žurnalų, taikytų Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemonėms įgyvendinti.

Numatomas ir sankcijų už laiku nepateiktus (pateiktus su vėlavimu) dokumentus švelnesnis traktavimas tais atvejais, kai jaunasis ūkininkas yra juridinis asmuo (pvz. bendrovės vadovas bus jaunesnis negu 40 metų), kai susietoji parama skiriama už sertifikuotos javų sėklos naudojimą, cukrinius runkelius, kai galimas valdos skaldymas, kai deklaruoja naujas pareiškėjas ar deklaruojamas dvejus metus nedeklaruotas plotas. Jei anksčiau parama nebūdavo mokama, tai nuo 2018 m. bus taikomas išmokų mažinimas už pavėluotą dieną – lygiai taip pat, kaip yra daroma vėluojant pateikti paraiškas (bet ne daugiau kaip 25 dienas).

Taip pat svarbus palengvinimas laukia tų, kurie 2017 m. nukentėjo nuo liūčių. Europos Komisija sutiko leisti sušvelninti pasėlių įvairinimo reikalavimą. Jeigu pareiškėjas atitiks visas sąlygas, nurodytas Paramos už 2017 metais pasėtus ir dėl kritulių žuvusius ir (arba) negalėtus pasėti žieminius pasėlius administravimo ir kontrolės taisyklėse, jam šiemet bus taikoma švelnesnė pasėlių įvairinimo tvarka.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas