Pačkėnuose – septintoji Trijų karalių šventė

Sausio 6-ą tradiciškai pasibaigia kalėdinis laikotarpis, kuris pačkėniškiams buvo itin aktyvus. Vaikai ir šeimos kūrė prakartėles, dalyvavo parodoje, kalėdinėje mugėje prekiavo savo rankomis kurtais žaislais ir saldumynais, o sausio 5-ą aktyviai rinkosi į laisvalaikio centre vykusią Trijų karalių šventę, kuri šiemet buvo septintoji. Šiais metais susirinko kaip niekada gausus būrys vaikų. Juos atlydėjo tėvai ir seneliai.

Dar prieš Kūčias kaimo sankryžoje pastatyta prakartėlė visus dar sykį privertė stabtelėti ir nusilenkti didžiajam gimimo stebuklui. „Pasakojama, kad Betliejuje gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys karaliai. Iš tiesų jie nebuvo karaliai, gal tik nuo viduramžių jie taip buvo vadinami todėl, kad atkeliavo iš pasakiškai turtingų rytų. Iš tiesų Kasparas, Merkelis ir Baltazaras buvo išminčiai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Netikėtai danguje sužibusi ryški žvaigždė sudrumstė šių vyrų ramybę, mat pranašystė skelbė, jog tokio šviesulio pasirodymas sutaps su atpirkėjo atėjimu į žemę. Taigi išminčiai nutarė aplankyti kūdikį ir įteikė jam dovanų – aukso, smilkalų ir miros. Atėjus krikščionybei ši tradicija susieta su Trijų karalių personažais, kurie lankydavo sodybas, linkėdavo šeimininkams sėkmės ir sveikatos, o ant namų durų staktos bažnyčioje šventinta kreida užrašydavo pirmąsias Trijų karalių raides (K+M+B)“, – biblinę istoriją priminė šventės vedėja laisvalaikio centro kultūrinio darbo specialistė Loreta Mikalauskienė. Susirinkusiuosius Naujųjų metų proga sveikino Pačkėnų krašto bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė.

Pradedant metus visiems rūpi, kas mūsų laukia 2018-aisiais, tad buvo traukiami burtai, spėjome, koks bus oras ir šių metų derlius, žaidėme žaidimus, vaišinomės savo suneštinėmis vaišėmis, net buvo užklydęs pakeliui į šiaurę keliaujantis Kalėdų Senelis, kuris padėjo išdalyti VšĮ „Gyvenam“ ir amerikietės misionierės Judi Wampler iš Amerikos atsiųstas dovanėles vaikams, Utenos seniūnijos seniūno Sauliaus Gaižausko didžiulį maišą saldainių ir 2018 metų kalendorius.

Vaikai ypač džiaugėsi dovanėlėmis, žaidė žaidimus, šoko, deklamavo eilėraščius, Urtė Guigaitė padovanojo Kalėdų Seneliui dainelę. Tie, kurie neišmoko eilėraščių, vardijo savo atliktus gerus darbus.

Sakoma, kad nuo Kalėdų iki Trijų karalių diena pailgėja per gaidžio žingsnį, tad niekas neskubėjo namo ir linksmai laiką leido su muzikantu Marijonu Dieniniu iš Švenčionėlių.

Danos Žigienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas