Ant Europos sparnų

Eina į pabaigą dvejų metų trukmės „Erasmus+” – tai 2014–2020 m. Europos Sąjungos švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto programa, kurios veikloje siekėme dalyvauti. Finansavimas buvo skirtas programos „Erasmus+” antro pagrindinio veiksmo KA2 – bendradarbiavimo inovacijų ir dalijimosi gerąja patirtimi tikslais – bendrojo ugdymo sektoriaus tarpmokyklinės strateginės partnerystės projektui „On the wings of Europe” („Ant Europos sparnų”).

Penkių šalių mokyklos – Stredni prumyslova skola chemicka Pardubice iš Čekijos (projekto koordinatoriai), IES Virgen de Guadalupe iš Ispanijos, Prva gimnazija Varazdin iš Kroatijos, Malpils novada vidusskola iš Latvijos ir Ignalinos r. Dūkšto mokykla iš Lietuvos – paskyrė dvejus metus darbo tam, kad būtų išsaugota aplinkos įvairovė, gerinami mokinių įgūdžiai, mokytojai mokytųsi inovatyvaus mokymo metodų ir prisidėtų prie Europos vienybės.
Projekto prioritetai buvo naujoviškų mokymo metodų rėmimas, mokinių įgūdžių gerinimas, mokymasis vieniems iš kitų, padėti išsaugoti aplinkos įvairovę, prisidėti prie vienybės Europoje.
Per šiuos dvejus metus įvyko susitikimai Čekijoje, Ispanijoje, Kroatijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Į susitikimus vykdavo anglų kalbos bei biologijos mokytojos su mokinių grupele. Projekto dalyviai turėjo galimybę stebėti paukščių migraciją, dalyvauti jų žiedavimo procese, susitikti su kitų šalių ornitologais, kurie buvo parengę įdomių paskaitų, supažindino su ornitologų kasdienybe ir, žinoma, pasigrožėti užsienio šalimis, pajausti jų atmosferą bei gyvenimo būdą. Susitikimo Lietuvoje metu svečiams ir mums didžiausią įspūdį paliko apsilankymas Ventės rago ornitologinėje stotyje, kur stoties vedėjas Vytautas Jusys aprodė paukščių gaudykles ir papasakojo jų migravimo ypatumus. Kadangi lankėmės rugsėjo mėnesio pabaigoje, tai buvo sėkmingas laikas paukščių migracijai stebėti. Dalyviai buvo nustebinti vaizdais, ypač tada, kai V. Jusys padėjo paukščiukus mums ant delno ir jie net nekruptelėdami gulėjo ant nugarėlių, o po keliolikos sekundžių staiga išskrisdavo. Tai atrodė lyg magija, kuri trumpam užbūrė kiekvieną.
Vienas iš daugelio šio projekto pliusų yra tai, jog prie veiklos galėjo prisidėti visa bendruomenė. Tėvai padėjo vaikams ruošdami juos į keliones ir padėdami rengti darbelius, mokiniai prisidėjo rinkdami informaciją bei ruošdami pristatymus, mokytojai padėjo mokiniams, darbuotojai kurdami šiltą aplinką, rajono savivaldybės atstovai svetingai priimdami svečius – projekto dalyvius iš kitų šalių. Ignalinos rajono pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centro darbuotojai organizavo kelis susitikimus su metodinių būrelių nariais, kurių metu buvo pristatyta projektinė veikla ir dalijamasi patirtimi, rajono mokyklų atstovai buvo skatinami dalyvauti „Erasmus+” programoje.
Ši projektinė veikla skatino mokinius bei mokytojus iš įvairių šalių tobulinti savo užsienio kalbų mokėjimą, skatino bendrauti ir bendradarbiauti, mokytis vieniems iš kitų ir artimiau susipažinti su kitomis kultūromis. Bendradarbiaudami kartu daug ką nuveikėme, taip pat sukūrėme brošiūrą bei kalendorių. Nors projektas jau eina į pabaigą, tikimės, kad visi šie gražūs dalykai tebesitęs ir ateityje, o nauji draugai bei patirtos akimirkos visada išliks mūsų prisiminimuose!
Straipsnis atspindi rengėjų, bet ne Švietimo mainų paramos fondo, Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį. Europos Komisija neatsako už šios medžiagos turinį ir galimą panaudojimą.

Parengė mokytojos L. Drūteikienė, S. Petkūnienė, J. Purvinskienė

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas