„Saulės“ gimnazija – šiuolaikiškų žmonių bendruomenė

Šiandien suvokiame, kad jaunoji karta turi ne tik mokytis iš vadovėlių, bet ir lavintis kūrybiškai, ugdyti save visapusiškai. „Saulės” gimnazijos mokytojams tai savaime suprantama būtinybė, todėl žinios perteikiamos realiais pavyzdžiais, lavinamas gimnazistų kritinis mąstymas. Mokyklos bendruomenė savo darbais Utenos visuomenei įrodo, kad šios gimnazijos mokiniai yra nuolat įtraukiami į įdomias veiklas. Tą akivaizdžiai atskleidžia vieną kovo mėnesio savaitę mūsų gimnazijoje vykę renginiai.

Projektas „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti”

Į šį projektą buvo atrinkta 60 Lietuvos mokyklų iš 900, teikusių paraiškas. Jo iniciatorius – mūsų gimnazistams jau pažįstamas žurnalistas Andrius Tapinas, subūręs daugiau nei pusę šimto garsių Lietuvos žmonių, kurie kas mėnesį susitiks su atrinktų mokyklų bendruomenėmis. „Saulės” gimnazija motyvuotai įrodė, kad gali dalyvauti projekte, ir pateko tarp atrinktųjų. Taigi, turėjome pirmą svečią – rašytoją ir projektų kūrėją Aidą Puklevičių. Kokiais pokyčiais mes gyvename, kaip keičiasi bendravimas, kokie šiuolaikinio žmogaus darbo lūkesčiai, kuo galime pasigirti pasauliui, kaip kurti, kai galvoje nesidėlioja mintys – tokius gana sudėtingus klausimus svečias aptarė su mūsų gimnazistais. Susirinkusius vyresniųjų klasių mokinius jis skatino nenustoti domėtis, kas vyksta Lietuvoje, net jeigu čia ir nesi. Pagal tą patį projektą gimnazijoje viešės ir su mokiniais bendraus Lietuvos kariuomenės pulkininkas Aleksiejus Gaiževskis. Jis yra dalyvavęs ne vienose karo pratybose, todėl tikimės, kad tikrai turės ką papasakoti šiandieniam jaunimui.

Susitikimas su Lietuvos kariuomenės atstovu

Gimnazijoje turėjome ir daugiau svečių. Dvyliktokams artėja ne tik brandos egzaminai, bet ir galimybė būti pašauktam tarnauti kariuomenėje. Lietuvos kariuomenės atstovas supažindino abiturientus su Lietuvos krašto apsaugos struktūra, gyvenimu privalomosios karo tarnybos metu ir sąlygomis, pritraukiančiomis jaunimą į tarnybą eiti savanoriškai, nors jie ir nepatenka į šauktinių sąrašus.
Gimnazijoje – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai
Kitą dieną viešėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, kurie vertino gimnazistų pristatytus meninius numerius. Mūsų gimnazistai pristatė skirtingas menines kompozicijas: vaikinų ir merginų porinių šokių numerį, šokių grupės „Tandemus” merginų pasirodymą, kelis muzikinius numerius – vaikinų grupės LETS ir solinius. Dvyliktokas Arnas pasirinko vaidybą – su humoru perteikė improvizaciją, kuriai pats ir pasiruošė. Savo talentus ruošėsi parodyti daugiau sauliečių, bet ligos praretino pasirodančiųjų gretas. Svečiai su mūsų gimnazistais ne tik kalbėjo apie jų pasirodymus, bet ir supažindino su mokslu akademijoje, paaiškino stojimo į ją galimybes, aptarė perspektyvas, pasidžiaugė kūrybingais gimnazistais.

Svečiavosi Aukštakalnio progimnazijos aštuntokai

Vienai dienai susipažinti su mūsų gimnazija atvyko Aukštakalnio progimnazijos 8b klasės mokiniai. Pirmiausia jie dalyvavo istorijos pamokoje „Lietuvos didieji kunigaikščiai”. Antra veikla – žaidimas „Aš tikrai myliu Lietuvą”. Čia dvi komandos bandė atpažinti Lietuvos vaizdus, kokie žmonės slepiasi viename sulietame veide, laimės ratu tikrino ir savo žinias, ir sėkmę. Užkandę priešpiečius mūsų valgykloje svečiai atėjo į IT ir muzikos pamoką „Informacinių technologijų mitų griovėjai”. Čia atrakindami failus jie sudėliojo atsakymus į keturis teiginius, taip paneigdami IT mitus. O ketvirtą mitą, kad kompiuteriu negalima kurti pramoginių duomenų, paneigė ir patys. Muzikos mokytojo padedami aštuntokai sukūrė muzikinius kompiuterinius kūrinėlius. Progimnazistai pripažino, kad visos pamokos jiems buvo įdomios, nes pateiktos neįprastai.

Tarptautinių dienų paminėjimas

Gimnazijoje paminėtos dvi tarptautinės – Žemės ir Vandens – dienos, kuriomis siekiama priminti žmonėms apie būtinybę tausoti savo Žemę, jos išteklius, rūpintis aplinka. Gimnazijos fojė papuošta mokinių padarytais gaubliais, sukurtais plakatais gamtosauginėmis temomis. Žemės dienos proga gimnazijoje vyko ir floristinių kompozicijų konkursas, kuriame dalyvavo penkios miesto mokyklos. Šį konkursą organizavo „Saulės” technologijų mokytoja Daiva Jasaitienė su kolege iš Vyturių progimnazijos mokytoja Loreta Kauliniene. Konkurso metu sukurti mokinių darbai šiuo metu eksponuojami „Saulės” gimnazijos bibliotekoje.

Įprasminta „Savaitė be patyčių”

Lietuvos mokyklose buvo minima „Savaitė be patyčių”. Mūsų bendruomenės manymu, tokia savaitė neturėtų būti tik apsirengimas tam tikros spalvos drabužiais ar stendų apie patyčias kūrimas, bet įrodymas, kad įvairiomis bendromis veiklomis galime kurti draugiškus santykius. Per klasės valandėles mokiniai žiūrėjo filmus apie įvairias gyvenimiškas jaunimo situacijas, diskutuodami jas aptarė. Dvi labiausiai mokiniams patikusios savaitės veiklos – žaidimas „Surask draugą” bei stalo futbolo turnyras. Žaidimas „Surask draugą” buvo skirtas pirmokams, kurie dar ne visi pažįsta vyresniuosius sauliečius. Taigi, ištraukę numerėlius, jie turėjo rasti ketvirtoką, turintį tą patį skaičių. Pirmokai į žaidimą įsitraukė itin azartiškai.

Teisinių žinių konkursas

Gimnazijoje vyko teisinių žinių konkurso „Temidė” II etapas. Jame dalyvavo visų keturių rajono gimnazijų komandos. Galime pasidžiaugti, kad po įtemptos kovos konkursą laimėjo sauliečių komanda „Teisės sargai”, kurie pateko į apskrities etapą. Šaunią komandą konkursui subūrė ir jiems pasiruošti padėjo socialinė pedagogė Miglė Saladžiutė.

Pamąstymui…

Gali pasirodyti, kad per šias veiklas mokiniams nėra kada mokytis. Netiesa. Pamokos vyksta ne tik gimnazijoje standartiniais ugdymo metodais ar naudojant planšetes, bet ir kitose aplinkose. Istorijos pamoka vyko Utenos laisvės kovų muziejuje, ekonomikos pamoka – AB „Lietuvos draudimas”. Dalyvaudami įvairiuose susitikimuose, bendraudami su svečiais, ruošdamiesi konkursams mūsų mokiniai dar labiau plečia savo akiratį, mokosi argumentuoti savo nuomonę. O labiausiai džiugina tai, kad net po pamokų ar savaitgalį užsukęs į mūsų gimnaziją gali sutikti repetuojančius dainininkus ar šokėjus, bediskutuojančius mokinių savivaldos narius. Taigi, gyvenimas „Saulėje” virte verda ir mokytojai atsakingai ruošiasi visoms veikloms bei ugdo mokinių atsakomybę. O tie, kas norite dar daugiau ir išsamiau sužinoti apie sauliečių veiklas ir pasiekimus, visada galite paskaityti svetainėje https://saule.utena.lm.lt/.

„Saulės” gimnazijos inf. 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas