Utenos apskrities mokiniai galės kurti bepilotes skraidykles

Lapkričio 10 dieną, ketvirtadienį, pasirašytas susitarimas dėl dalyvavimo kuriant ir koordinuojant Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos (STEAM) centrą Utenos apskrityje. Jį parašais patvirtino švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir Utenos švietimo centro, kurio struktūriniu padaliniu taps Utenos apskrities STEAM centras, direktorė Vitalija Bujanauskienė. Pasirašant šią reikšmingą sutartį dalyvavo ir Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas.

Pasak švietimo ir mokslo ministrės A. Pitrėnienės, darbo rinkoje juntamas technologinių ir gamtos mokslų sričių specialistų trūkumas, todėl tikimasi, kad Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva visose šalies apskrityse steigiami STEAM centrai padės jais labiau sudominti vaikus. „STEAM centruose mokiniai susipažins su tiksliųjų mokslų dėsniais, naujausiomis technologijomis, išradimais. Čia jie galės eksperimentuoti, atlikti laboratorinius, projektinius, brandos darbus. Tikimės, kad taip atsiras daugiau norinčiųjų studijuoti šiuos mokslus ir sieti karjerą su jais”, – sakė ministrė A. Pitrėnienė.
STEAM centruose veiks techninės kūrybos, konstravimo, modeliavimo, tyrinėjimo, programavimo ir kitos gamtos, technologinių ir tiksliųjų mokslų neformaliojo švietimo veiklos. Juose taip pat bus organizuojami profesinio orientavimo renginiai, susitikimai su mokslo, pramonės ir paslaugų sektorių atstovais, pažintiniai mokinių vizitai į mokslo institucijas, pramonės, paslaugų verslo įmones. STEAM centrai skatins visuomenę susipažinti su moksliniais tyrimais bei inovacijomis, o mokytojams čia bus sudaromos galimybės tobulinti savo kvalifikaciją.
Visų regionų STEAM centruose veiks keturios laboratorijos: viena – biologijos ir chemijos, antra – fizikos ir inžinerijos, trečia – robotikos ir informacinių technologijų, o ketvirta – specializuota, atitinkanti konkrečios teritorijos specifiką.
„Utenos apskrities STEAM centre tai bus astrofizikos ir aerokosmonautikos laboratorija. Joje mokiniai galės kurti bepilotes skraidykles ir pasinaudodami jomis stebėti ir analizuoti gamtos reiškinius, filmuoti juos iš oro, teleskopais stebėti dangaus kūnus, juos fotografuoti”, – pažymėjo švietimo ir mokslo ministrė.
Utenos apskrities STEAM centras bus įkurtas Utenos švietimo istorijai reikšmingame pastate K. Ladygos gatvėje – 1918 metais čia buvo įsteigta pirmoji Utenos progimnazija.
Šio centro kūrime dalyvaus Utenos, Anykščių ir Zarasų rajonų savivaldybės, Utenos švietimo centras bei Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Tarp partnerių taip pat yra Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Fizinių ir technologijos mokslų centras, Utenos kolegija bei Kauno technologijos universitetas.
Lietuvoje siekiama sukurti mokslo populiarinimo tinklą. Šalia 10 regioninių STEAM centrų moksleiviams Švietimo ir mokslo ministerija taip pat inicijavo modernaus Mokslo ir technologijų populiarinimo centro steigimą. Be to, pradinės mokyklos ir progimnazijos bus aprūpintos gamtos ir technologinių mokslų ugdymui reikalingomis priemonėmis.
STEAM centrų kūrimą numatoma finansuoti 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų lėšomis, Švietimo ir mokslo ministerija tam planuoja skirti 5,8 mln. eurų.

Laikraščio „Utenos diena” ir Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas