Skudutiškyje – ne tik įspūdinga gamta, tyla ir ramybė

Skudutiškis (Molėtų r.) patraukia įspūdinga gamta, ramybe ir šaltiniu ištryškusio mažo upeliuko santakoje esančia šventaviete, kur stūkso įspūdingi istorinės, mitologinės ir sakralinės vertės akmenys. Skudutiškio apylinkės garsios legendomis ir savo įvairių laikmečių istorijomis.

2015 m. vasaros pabaigoje Skudutiškyje duris atvėrė veiklos dvidešimtmetį švenčiančios VšĮ Skudutiškio akademijos sodyba, įsikūrusi privačiame renovuotame pastate, kuriame dar 1922 metais buvo įsteigta pirmoji Skudutiškio kaimo mokykla. Sodybos paskirtis – tęsti čia kažkada pradėtas švietimo ir ugdymo veiklas, skirtas šeimų gerovei didinti, specialistų mokymams, saviugdai, vaikų ir jaunimo užimtumui bei savanorystės plėtrai. Įgyvendinant projektą „Kaimo vaikų gerovės didinimas steigiant skėtinį vaikų dienos centrą „Tiltas”, kurį finansavo 2009–2014 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programa „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas”, sodyboje sukurta jauki ir saugi aplinka vaikų dienos centro veiklai, įrengta šiuolaikiška lauko žaidimų erdvė. Vaikų dienos centras „Tiltas” aprūpintas reikalingomis veiklai priemonėmis ir įranga. Skudutiškio ir aplinkinių kaimų vaikai turi daug daugiau kasdienės veiklos po pamokų: jie kartu ruošia namų darbus, žaidžia, bendrauja laiką leisdami motyvuojančioje dalyvauti centro veiklose aplinkoje. Čia vaikai gali tiesiog būti visi drauge ir jau nuo mažų dienų jaustis komanda, šeimininkais šiame centre. Tai puiki vieta, kurioje kiekvienas gali realizuoti save ir būti savimi! Projekto įgyvendinimo metu Skudutiškio sodybos paslaugomis galėjo naudotis ne tik aplinkinių, bet ir atokesnių Molėtų bei Utenos rajonų vietovių vaikai, kadangi vaikų pavėžėjimui buvo organizuojamas transportas.
Nors projektas „Kaimo vaikų gerovės didinimas steigiant skėtinį vaikų dienos centrą „Tiltas” baigėsi, jo rezultatais ir toliau galės naudotis tiek Molėtų, tiek Utenos r. bendruomenių šeimos. VšĮ Skudutiškio akademija intensyviai ieško įvairiausių finansavimo šaltinių projekto metu sukurtų šeimos galių stiprinimo programoms vykdyti. Nuo rudens šeimos bus vėl kviečiamos atnaujinti turimas ar įgyti naujų žinių šeimos ekonominių gebėjimų stiprinimo, socialinio ir emocinio ugdymo, tėvystės ir motinystės įgūdžių tobulinimo, sveikos gyvensenos klausimais.
Sodyboje plėtojamos galimybės ir jaunimo tobulėjimui. Jaunimas nuo šešiolikos metų gali pradėti savanoriauti taip ugdydamiesi renginių organizavimo, pagalbos mažesniems centro vaikams, centro aplinkos puošimo ir kitus įgūdžius.
Sodybos veikloje gimsta inovatyvus reiškinys – Šeimų sietynas. Tai šeimų bendravimo ir bendradarbiavimo grupė, jungianti šeimas ir asmenis, kuriems rūpi krašto šeimų gerovė ir kurie suvokia bei įvertina savo poreikius ir ieško problemų sprendimo būdų. Pagrindinė Šeimų sietyno nuostata – kiekviena šeima turi vidinių išteklių ieškoti sprendimų ir pati išspręsti kylančias problemas. Rugpjūčio 20 d. Šeimų sietynas nušvies Skudutiškio sodybą. Bus atviros durys visiems, panorusiems dalyvauti šioje šeimų šventėje – aplankyti interjero tekstilės parodą, dalyvauti šeimų krepšinio varžybose ar susitikti ir diskutuoti apie šiuolaikinę šeimą ir jos kompetencijas. Projektas baigėsi – veiklos tęsiasi.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas