Studentų sukurtas airanas su kmynų arbata pelnė apdovanojimą

Utenos kolegijos studentai ir jų vadovė Gražina Stasiulionienė džiaugiasi įvertinimu, atsivežtu iš praėjusią savaitę Kaune vykusios parodos „AgroBalt” – čia medaliais buvo apdovanoti geriausi maisto produktai. Į laimingųjų būrį pateko ir uteniškiai studentai, gavę diplomus už airaną su kmynų arbatos gėrimu.

Tradiciškai Kaune vykusios parodos „AgroBalt” atidarymo dieną aukso medaliais buvo apdovanojami geriausi maisto produktai, tačiau čia būta ir įvairovės – apdovanoti tautinio paveldo meistrai, jaunieji maistininkai, gyvulių laikytojai.
Apdovanojimo metu įteikti 25 aukso medaliai – 18 medalių už maisto produktus, vienas – tautinio paveldo, ne maisto, šeši medaliai paskirti už gyvulius ir 24 diplomai.
„Džiaugiamės tęsdami tokią gražią tradiciją, kuri gyvuoja jau 21-erius metus, parodos atidarymo dieną apdovanoti pačius geriausius parodos eksponatus. Lietuva garsėja puikia savo produktų kokybe, tad pastebėti pačius geriausius iš jų nėra lengva, bet labai svarbu. Renkame geriausiuosius iš geriausių”, – kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
Šiemet konkursui buvo teikiami įvairūs eksponatai – maisto produktai, tautinio paveldo, jaunojo maistininko idėjos, veisliniai gyvuliai bei žemės ūkio technika, kurių kokybei įrodyti ar įvertinti nereikia specialios ekspertizės ar papildomų laboratorinių tyrimų. Konkursui pasiūlytus eksponatus vertino speciali konkurso vertinimo komisija.
Aukso medalius pelnė Klaipėdos, Kauno kolegijų studentai, kai kurios šalies įmonės, ūkininkai, bitininkai. Sėkme džiaugėsi antrą kartą „AgroBalt” dalyvavę Utenos kolegijos Maisto produktų technologijos studijų programos studentai Tautvydas Kamsiukas, Ema Kurulytė, Virginija Žukauskaitė ir Rasa Lingytė kartu su Technologijų katedros vedėja Gražina Stasiulioniene – jie pristatė naują jų pačių sukurtą produktą – airaną su kmynų arbatos gėrimu.
Pasak G. Stasiulionienės, airanas yra Rytų šalių jogurtas, kurio vartojimas ypač plačiai paplitęs Turkijoje. „Pagal „Erasmus” programą studentai pabuvojo Turkijoje, kur pasivaišino airanu ir sužinojo tai, kaip šis produktas gaminamas. Lietuvoje mums įprasta, kad jogurtas turi būti saldus, tačiau airanas yra sūrokas gėrimas. Mus tai sudomino ir nusprendėme iš Turkijos atsivežtą idėją įgyvendinti Lietuvoje. Sukūrėme lietuvišką airaną. O tam, kad jis tikrai būtų lietuviškas, paskaninome kmynų arbata. Prieš tai išbandėme daugybę airano rūšių su mėtų, kmynų, čiobrelių arbatomis. Po to vyko degustacija, kurios metu visi ragavę pirmumą teikė airanui su kmynais. Išrinkome kmynų arbatą, kuria paskaninome paprastą lietuvišką jogurtą”, – pasakojo G. Stasiulionienė, teigianti, kad vertintojus sudomino ne tik neįprastas skonis, bet ir uteniškių sugalvota bei įgyvendinta idėja sukurti lietuvišką airaną.
Kaip sakė pašnekovė, studentai, vykdami į parodą ir pristatydami sukurtą naujovę, tikėjosi ir apdovanojimo. Tai, pasak Utenos kolegijos bendruomenės, šis laimėjimas paskatins siekti medalio 2018 metais.

Parengė Lina NARČIENĖ

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas