Gimnazistai kovėsi debatų mūšyje

Spalio 20 dieną Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyko Užpalių, Dauniškio ir Adolfo Šapokos gimnazijų debatų klubų debatai „Abiturientai yra patys atsakingi už pasiruošimą brandos egzaminams”, skirti artėjančiai Lietuvos Respublikos Konstitucijos dienai.

Renginį, į kurį susirinko gausus būrys mokinių, mokytojų ir kitų svečių, sveikinimo žodžiu pradėjusi bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė linkėjo mokiniams nebijoti reikšti savo nuomonės, kad ir kokia ji bebūtų, ir linkėjo vaisingų debatų.

Adolfo Šapokos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Alvyda Ambraškienė, prieš 20 metų Utenoje pradėjusi debatų veiklą, prisiminė, kad pirmieji debatai, kuriuose jai teko dalyvauti, vyko Druskininkuose – mieste, kuriame yra Neformaliojo švietimo debatų centras. „Esu tiksliųjų mokslų atstovė. Rengdama kalbas ir viešai kalbėdama supratau, kad debatai yra naudingi ne tik humanitarams, bet ir tiksliukams, nes padeda ugdyti kritinį mąstymą, moko konkrečiai ir aiškiai dėstyti mintis, kalbėti argumentuotai, o ne šiaip sau plepėti”, – sakė A. Ambraškienė, Adolfo Šapokos gimnazijoje įkūrusi Debatų centrą. Gimnazistus matematikos mokanti pedagogė džiaugėsi, kad jos mokiniai aktyviai dalyvauja respublikiniuose ir tarptautiniuose debatuose ir užsiminė, kad uteniškė Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) prezidentė Akvilė Burneikaitė, talkinanti Švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei, mokykliniais metais aktyviai dalyvaudavo Debatų centro veikloje.

Debatuose dalyvavusiems Užpalių gimnazijos mokiniams Martynui Meškauskui ir Gerdai Mierkytei ruoštis padėjo istorijos mokytoja Nijolė Braukylienė, Dauniškio gimnazijos atstovams Joanai Žardzinaitei ir Robertai Preikšaitytei talkino lietuvių kalbos mokytoja Renata Bakanienė, o Adolfo Šapokos gimnazijos aštrialiežuviams Pauliui Vijeikiui ir Simonai Tumėnaitei patarimus dalijo istorijos mokytoja Daiva Dūdėnienė.

Be didelių taisyklių pažeidimų apsiėję debatai nebuvo labai aršūs – teigiantieji su neigiančiaisiais kovojo užtikrintai ir aiškiai dėstydami su pasiruošimu brandos egzaminams susijusius argumentus.
Debatų teisėjų vaidmenis atlikę bibliotekos direktorė V. Garunkštytė, Užpalių gimnazijos direktorė Virginija Stukienė ir Dauniškio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Balynas vieningai pergalę atidavė teigiančiųjų komandai, kuriai atstovavo M. Meškauskas, P. Vijeikis ir ypatingų pagyrų už aiškų bei sklandų minčių dėstymą sulaukusi J. Žardzinaitė.

Užpalių gimnazijai vadovaujanti V. Stukienė dėkojo debatų dalyviams už suteiktas geras emocijas, žavėjosi mokinių atsakingumu ir savarankiškumu ruošiantis debatams. Gimnazijos direktorė linkėjo gimnazistams didžiulės sėkmės ruošiantis ateityje vyksiantiems debatams ir brandos egzaminams, bei gyrė mokytojus, kurie įtraukė savo mokinius į didžiulės naudos atnešančią debatų veiklą.

Dauniškio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas S. Balynas sakė, kad mokiniai debatams pasirinko itin aktualią temą ir pasidžiaugė, kad jauni žmonės moka taip įtikinamai kalbėti, nepasimeta sudėtingoje situacijoje. Debatų žiūrovai savo plojimais buvo linkę palaikyti abi puses, todėl nugalėjo lygybė. Visi dalyviai buvo apdovanoti padėkomis ir simbolinėmis dovanomis.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Deimantės Kazokaitės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas