Dubravos arboretumas – atviras gamtos muziejus: jokių tvorų, jokių bilietų ir 1 100 augalų rūšių

Suskaičiuokite, kiek pažįstate medžių ir krūmų rūšių. O dabar pabandykite paminėti visas jums žinomas automobilių markes, o jeigu nevairuojate – vardykite aprangos prekės ženklus. Jeigu tokių pavadinimų žinote daugiau nei medžių ir krūmų rūšių – tai reiškia, kad jau pribrendo laikas vykti į Dubravą.
Kodėl į Dubravą? Ten, netoli Kauno marių, yra arboretumas – toks botanikos sodas, tik be oranžerijų ir žolynų. Čia auginami tik medžiai ir krūmai – kiek didesniame nei 50 ha plote jų čia yra daugiau nei 1 100.

Didžiausias arboretumas

Kodėl į Dubravą? Taip gali paklausti tie, kurie žino, kad Lietuvoje yra dar du arboretumai. Todėl, kad Dubravoje surinkta didžiausia medžių ir krūmų kolekcija. Tai ne tik mūsų vietiniai beržai, eglės ir pušys, bet ir Lietuvoje kur kas rečiau sutinkami taksodžiai, ginkmedžiai, kalikantai, hamameliai ir daugelis kitų.
Vien klevų čia auga 50 rūšių ir veislių – medžių ir krūmų (taip, būna ir tokių), paprastais ir sudėtiniais, dideliais ir mažučiais, žaliais, raudonais, geltonais ir margais lapais. O dar dešimtys kėnių, eglių, tujų, beržų, liepų, ąžuolų, sedulų rūšių, veislių ir formų. Yra augalų, kuriuos pamatysite net ir ne kiekviename botanikos sode ir net tokių, kurie lietuviškų vardų kol kas neturi.
Beje, artimiausiu metu ši kolekcija padidės – per ateinančius porą metų ketinama įsigyti daugiau kaip pusę tūkstančio medžių ir krūmų, kurių arboretume kol kas nėra.

Vieta be tvorų ir bilietų

Pamatyti Dubravoje augančios sumedėjusių augalų (taip, pasirodo, dar vadinami medžiai bei krūmai) kolekcijos vyksta mokiniai. Neretai čia užsuka studentai, kurių studijos susijusios su miškininkyste ar aplinkos inžinerija.
Dubravos arboretumas – atviras ir gyvas gamtos muziejus visiems. Didžiojoje teritorijos dalyje nėra tvorų, o lankymas – nemokamas. Pasižvalgyti, pavaikštinėti ar tiesiog pasėdėti ant suolelio gali kiekvienas atvykęs. Tiesa, jei esate smalsesni, reikėtų iš anksto susitarti su arboretumo darbuotojais (kontaktai lengvai randami internete, adresu www.dumu.lt/arboretumas), kurie jums parodys retųjų medžių ir krūmų ekspoziciją, pušūnų ir erikinių augalų kolekciją, introdukcinį-karantininį medelyną. Be darbuotojų pagalbos šių vietų aplankyti nepavyks.

Lankytojams – daugiau informacijos

Jeigu arboretume pageidausite ekskursijos, jums ją veikiausiai praves arboretumo meistrė dr. Valerija Baronienė. Jos teigimu, Dubravos arboretumas išsiskiria ne tik kolekcijos dydžiu, bet ir atvirumu lankytojams. Beje, artimiausiu metu – vos bus baigtas atnaujinimas – jis taps dar svetingesnis, mat dabar čia tvarkomas naujas 2,5 ha plotas su takais, tvenkiniu, įrenginėjami stendai bei augalų informacinės lentelės.
„Atnaujinimas visų pirma skirtas lankytojams, kad jie galėtų išsamiau ir patogiau susipažinti su arboretumu, gauti jiems reikalingos informacijos, atrastų erdvių poilsiui”, – pasakojo V. Baronienė.

Išskirtiniai augalai

Beje, daugiau nei 30 arboretume augančių medžių ir krūmų įtraukti į Lietuvos nacionalinių genetinių išteklių sąrašą. Šiame genetinių išteklių sąraše yra vertingiausi Lietuvoje augantys augalai, taigi, jūs jau žinote, kur galite išvysti vertingiausią Lietuvos trumpavaisį rododendrą, gausiažiedį bereinutį, kanadinį putiną, Maksimovičiaus vyšnią, korėjinę tują ir kitus medžius.
Beje, arboretume lankytojai gali pamatyti ir netipiškus, mutavusius augalus, pavyzdžiui, egles, kurių viena – geltonspyglė, o kitos žalia laja pamarginta baltaspyglėmis šakutėmis, liepą netaisyklingai karpytais, tarsi suplėšytais lapais, pušį trumpučiais kaip eglės spygliais ir daug kitokių įdomybių.
Paklausta apie lankytojų skaičių, V. Baronienė atsako, kad juos suskaičiuoti sunku – arboretumas atvira vieta, tad ne kiekvieną svečią pavyksta pamatyti. Tiesa, galima suskaičiuoti tuos, kurie atvyksta organizuotomis ekskursijomis – per metus Dubravos arboretume taip apsilanko 600–1 000 žmonių.

Arboretumas atnaujinamas

Kitąmet savo gyvavimo 60-metį minėsiantis arboretumas jau 8 metus (nuo 2009-ųjų) yra valstybės saugomas gamtos paveldo objektas – dendrologinis rinkinys.
Kadangi čia esanti kolekcija įdomi ne tik mokslininkams, ji vis labiau pritaikoma ir lankytojams. Pasinaudojant pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programą skiriamomis lėšomis, arboretume šiuo metu kuriamos bei atnaujinamos augalų kolekcijos bei ekspozicijos, ypatingą dėmesį skiriant švietimo ir gamtosaugos požiūriais vertingiems augalams.
Taip pat plečiamas pažintinių takų tinklas, čia atsiras pavėsinė, informacinių stendų, parko suolų, šiukšliadėžių, dviračių stovų. Viso projekto vertė – per 134 tūkst. Eur, iš kurių 20 tūkst. Eur – lėšos iš valstybės biudžeto, likę 114 tūkst. – Europos regioninės plėtros fondo lėšos.

Finansuojama iš Europos socialinio fondo

 

 

 

            

                                       

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas