Tikrins uogautojus ir grybautojus

Vienas iš dažniausiai miško lankytojų daromų nusižengimų – mėlynių rinkimas naudojant įvairias mechanines rinkimo priemones, liaudyje vadinamas „šukomis”. Utenos RAAD agentūros  jau pradėjo vykdyti tikslines išvykas – bus vykdoma sustiprinta uogautojų kontrolė, ypač didelis dėmesys skiriamas uogavimui saugomose teritorijose.

Renkant mėlynes mechaninėmis priemonėmis žalojami uogakrūmiai, jų šaknys (dažnai išraunamas ir visas krūmelis), taip natūraliai palaipsniui mažėja mėlynių augaviečių plotai, tuo pačiu ir kitų sezonų derlius. Mėlynes Lietuvoje galima rinkti tik rankomis. Mechaninius įtaisus, o „šukas” naudoti draudžiama.

Lankantis miške privaloma laikytis taisyklių. Fiziniai asmenys gali grybauti, rinkti vaisius, vaistažoles ir vaistinę žaliavą visuose šalies miškuose, išskyrus rezervatų miškus ir kitus miškus, kuriuose jų veikla ar lankymasis laikinai uždraustas ar apribotas savivaldos institucijų sprendimais arba tai riboja Saugomų teritorijų įstatymas, saugomų teritorijų nuostatai ar kiti saugomų teritorijų apsaugą ir tvarkymą reglamentuojantys teisės aktai.

Pagal Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarką, renkant uogas, draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones (visai nesvarbu, kokie jie – savadarbiai ar pagaminti gamykloje). Renkant medžių ir krūmų uogas bei vaisius (įskaitant sėklas), draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus. Renkant šaltalankių uogas leidžiama karpyti iki 30 cm augalo šakeles.

Pastaruoju metu gausiai palijus ir pradėjus gausiau dygti grybams, pasipylė ir pulkai grybautojų. Deja, tarp jų pasitaiko ir tokių, kurie nepaiso ar nežino kaip reikia elgtis miške. Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad grybaujant būtina laikytis Lankymosi miške taisyklių. Nors ir nėra tikslių taisyklių, kaip reikia rinkti grybus, tačiau draudžiama ardyti miško paklotę, samanų ar kerpių dangą, niokoti nerenkamus grybus, rinkti į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų rūšių grybus.

Jei uogaujant ar grybaujant pažeidžiama nustatyta tvarka, pažeidėjams Administracinių nusižengimų kodekse už Laukinės augalijos išteklių naudojimą pažeidžiant nustatytą tvarką numatyta atsakomybė – bauda asmenims nuo 10 € iki 30 € ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 30 € iki 60 € su galimu pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.
Administracinių nusižengimų kodekse už lankymąsi miške reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimą numatyta atsakomybė – įspėjimas arba bauda asmenims nuo 20 € iki 50 € ir bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 50 € iki 110 €.
Transporto priemonių statymas miške arba važiavimas transporto priemonėmis miškais ten, kur tai daryti draudžiama – užtraukia baudą nuo 20 € iki 50 €.
Už neteisėtą važiavimą per žolinę dangą ar miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis – numatytas įspėjimas arba bauda nuo 20 € iki 140 €.
Už neteisėtą važiavimą per žolinę dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis, kai dėl to žolinė danga ar miško paklotė buvo sužalota ar sunaikinta – gresia bauda nuo 140 € iki 300 €. Tektų atlyginti ir padarytą žalą gamtai dėl sužalotos ar sunaikintos žolinės dangos ar miško paklotės.

Utenos RAAD inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas