Aukštaitijos nacionaliniame parke – baltųjų gandrų staigmena

Aukštaitijos nacionalinio parko gyvūnijos pasaulis praturtėjo retųjų paukščių lizdais. Baltieji garniai užliejamose Žemaitiškės pievų balų krūmuose šalia Kretuono ežero įsirengė visą bendriją – koloniją iš dvidešimt trijų lizdų.

„Dar 2016 m. šie paukščiai padarė mažą „įžangą” – sukrovė tris lizdus ir perėjo kartu su pilkaisiais garniais eglių ir pušų viršūnėse. Tačiau 2017 metų mąstai gerokai pralenkė pernykščius. Kolonijos dydį buvo įmanoma išvysti tik žvalgant „dronu”.
Gegužės mėnesio pabaigoje garnių lizduose buvo maži jaunikliai ir net kiaušiniai. Tai bent trimis savaitėmis vėliau už normą. Gal būt paveikė vėlyvas, šaltas ir net sniegingas pavasaris,” – sakė Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos Gamtos skyriaus vedėjas Tautgirdas Masiulis.
Baltieji garniai Aukštaitijos nacionaliniame parke pasirodė 2001 metais. Iki pirmojo veisimosi protrūkio teko laukti penkiolika metų. Manoma, kad tai ketvirtoji baltųjų garnių perimvietė Lietuvoje. Artimiausioji Žemaitiškės pievų kolonijai – lizdų kolonija yra Zarasų rajone.
Baltieji garniai reti, įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.
Baltieji garniai praturtina biologinę įvairovę, savo puošnia išvaizda džiugina akį.

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas