Muziejų naktis Ignalinoje

Gegužės 20-os vakarą Ignalinos krašto muziejus, prisidėdamas prie Muziejų nakties Lietuvoje renginių, ignaliniečius pakvietė į skulptoriaus Mindaugo Milinavičiaus kūrybos parodą, naujos ekspozicijos pristatymą ir tapymo ant akmenukų mokymus.

Aktyviausi ir šauniausi garsaus Ignalinos krašte Mielagėnų miestelio bendruomenės nariai suvažiavo į muziejų pagerbti savo mylimo ir gerbiamo kaimyno, visuomeninio gyvenimo bendraminčio ir talentingo kūrėjo, žmonėse dar Mielagėnų žentu vadinamo  – Mindaugo Milinavičiaus. Menininką ir jo įspūdingą medžio skulptūrų parodą muziejun atlydėjo miestelio bendruomenė, klebonas, vokalinis ansamblis, kartu koncertuojantys bičiuliai Rimantas Klimas ir Jonas Srėbalius.
„Jūs puošiate Lietuvą ir jos kaimą. Džiaugiamės, kad esate ir kad gyvenate būtent Mielagėnuose. Mums reikia daugiau tokių dvasios aristokratų, patriotų ir optimistų, kurie tikėtų ateitimi”, sveikindamas parodos autorių sakė klebonas Marijonas Savickas. Jis  dar prisiminė, kaip Mindaugas į atlaidus besirenkančius žmones pasitinka armonikos muzika ir dėkojo už drožinius, kurie  puošia senelių globos namus ir miestelį.
Mindaugas Milinavičius  – Lietuvos dailininkų sąjungos narys, architektas, skulptorius, karikatūristas, poetas, pasakotojas, dainininkas, armonikierius… Iš Liškiavos kilęs ir savo dzūkišką šneką puoselėjantis garbingo amžiaus menininkas  žmonos tėviškėje, vaizdingoje vietoje ant Kikižerio kranto, sukūrė skulptūrų parką, o pačioje sodyboje – savotišką senų laikų daiktų muziejų kaip pagarbos išraišką čia gyvenusiems žmonėms. Mindaugo Milinavičiaus skulptūros puošia ne tik namus, sodybą, bet ir Mielagėnų miestelio erdves, daug jų yra svetur, privačiose meno mėgėjų kolekcijose. Darbai iškeliavę į Lenkiją, Vokietiją, Belgiją, Prancūziją ir kitas šalis.
Mindaugo Milinavičiaus spalvinga asmenybe ir patikimu tvirtumu bei minties gilumu spinduliuojančiomis skulptūromis žavėjosi Lietuvos Respublikos Seimo narys Gintautas Kindurys, savivaldybės mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis, Mielagėnų seniūnė Milda Bielinienė, muziejaus direktorė Renata Veličkienė. Dailės studijos vadovė Nijolė Trinkūnienė menininkui dėkojo už šiltą mokytojų priėmimą savo sodyboje ir galimybę pamatyti nepaprastus jo darbus. Už liaudies dainos, muzikos, drožybos meno puoselėjimą ir aktyvią bendruomenišką veiklą garsinant Ignalinos kraštą Mindaugui Milinavičiui skirta savivaldybės padėka. „Jums Dievas davė daug talentų ir daug šviesos bei gerumo, kuriuos dalijate žmonėms…”, – įteikdamas padėką sakė vicemeras.
Mindaugas Milinavičius aktyviai dalyvauja ne tik Mielagėnų krašto kultūriniame gyvenime. Kadangi žiemą gyvena Vilniuje, dalyvauja etnografinio ansamblio „Ūla” veikloje, pasakorių ir muzikantų šventėse, konkursuose. Groja senovine Peterburgo armonika, kurią nusipirkęs savo rankomis restauravo, savarankiškai mokėsi groti. Vyras dar ir eiles kuria. Pluoštas Mindaugo eilėraščių įtraukti į Ignalinos rajono poezijos rinktines. Parodos pristatymo vakarą autorius ir grojo, ir dainavo kartu su savo bičiuliais. Visų mielagėniškių sveikinimus jam perdavė miestelio bendruomenės pirmininkė Valė Švarcienė, linkėjusi ir toliau savo širdyje, sodyboje ir aplinkoje kurti grožio simfoniją,  dar daug  metų įgyvendinti gražius sumanymus ir džiuginti žmones.
Dar ilgai muziejuje netilo dainos ir muzika. Niekas neskubėjo skirstytis – juk susirinko į Muziejų naktį. Tuo labiau, kad čia vyko buvo ir kitų veiklų. Tapymo ant akmenėlių mokymus jaunimui vedė Vilniaus dailės instituto studentė Rugilė Butkutė. Jūros nugludinti akmenukai pamažu virto gražiais paveikslėliais, puikiais suvenyrais ir interjero detalėmis. Visi išbandę šį tapymą patyrė malonių kūrybinių emocijų.
Pristatyta ir nauja ekspozicija – tai jau buvusios senovinių vestuvinių nuotraukų ekspozicijos papildymas. Muziejus kvietė žmones nešti savo vestuvių nuotraukas, kurios atspindėtų pastarųjų kelių dešimtmečių vestuvių tradicijas ir fotografijos meną. Iš viso sulaukta 41 fotografijos. Bene seniausia jų daryta 1964 metais, dauguma – jau mūsų dienų švenčių akimirkos. Nuotraukose matome laimingus jaunų ignaliniečių veidus ir atpažįstame kai kuriuos Ignalinos krašto vietovių vaizdus. Muziejaus direktorė į pristatymą pakvietė nuotraukų autorius ir jaunavedžius. Dalyvavusiems dėkojo už tokį supratimą ir gražų bendrą darbą.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.  

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas