Peržiūrimi veterinarijos reikalavimai varžybose dalyvaujantiems žirgams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo žirgų mylėtojų peticiją su prašymu keisti veterinarijos reikalavimus sporto varžybose dalyvaujantiems žirgams. Peticijoje reikalaujama pakeisti žirgų vakcinavimo sąlygas.

„Mūsų laikmetis reikalauja prisitaikyti prie pokyčių ir šiame sektoriuje. Dabar galiojančios nuostatos dėl vakcinacijos nuo arklių gripo kelia neaiškumų, todėl palaikant gerąją tarptautinę žirginio sporto praktiką, pradėjome rengti teisės akto pakeitimus, kuriuos įgyvendinti bus paprasčiau”, – sakė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos inspektorius Algis Dranseika.
Naujame teisės akte pagrindinės nuostatos išliks, t. y. visi žirgai, dalyvaujantys Lietuvoje organizuojamose varžybose, privalės turėti galiojantį tapatybės dokumentą (pasą), bus vakcinuoti nuo arklių gripo ir kartą per metus (vietoje anksčiau privalomų dviejų kartų) bus ištirti dėl infekcinės arklių anemijos, įplautimo ir kergimo ligos, o pase turės būti įrašai apie neigiamus šių tyrimų rezultatus ir vakcinacijos datos.
Remiantis kitų Europos valstybių praktika ir Tarptautinės žirginio sporto federacijos (FEI) veterinarijos reikalavimais, mūsų šalies teritorijoje organizuojamose tarptautinėse varžybose (įtrauktose į oficialų FEI kalendorių) dalyvaujantiems žirgams palaikomoji vakcinacija turės būti atliekama ir toliau kas 6 mėnesius, o laikotarpis iki varžybų turės būti ne mažiau kaip 7 dienos (anksčiau – 14), bet ne daugiau kaip 6 mėnesiai ir 21 diena po vakcinacijos (šis terminas nesikeis). Kitose, vietinės reikšmės žirginio sporto varžybose, bandymuose ir renginiuose dalyvaujantys žirgai kaip ir anksčiau, turės būti vakcinuojami ne rečiau kaip kartą per 12 mėnesių.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas