Dakare startuos ir uteniškių kepuraitės

Jau greitai su savo „Bitute” Dakare pradės važiuoti vienas iš trijų lietuvių ekipažų. Šį lietuvių pagamintą visureigį pilotuos antrą kartą Dakare važiuosiantis Vaidotas Žala. Jo šturmanas, kažkada važiavęs su Benediktu Vanagu, uteniškis Saulius Jurgelėnas.

Dakare lenktynininkus lydės ir Utenos vardas

Visi trys Dakare startuosiantys lietuvių ekipažai susiję su Utena. Jau minėto V. Žalos ekipaže – tikras uteniškis S. Jurgelėnas. Vieni iš šio ekipažo rėmėjų – Utenos įmonė „Nosted mechanika”. Ši įmonė remia ir kitą lietuvių ekipažą, Dakare aštuntą kartą startuosiančius Antaną Juknevičių su šturmanu Dariumi Vaičiuliu.
B. Vanago kilmės šaknys Utenos krašte, tiksliau – Vilučių kaime (Užpalių sen.). Ten gimė ir gyveno Benedikto tėvas Juozas Vanagas, garsus šalies chorvedys. Pats lenktynininkas Utenoje yra ne tik svečias. Kartu su rajono savivaldybe jis rengia žiemos automobilių ralį „Winter rally”.

Dakare – ir uteniškių kepuraitės

V. Žala ir S. Jurgelėnas „Utenos dienai” pasakojo, kad praėjusiais metais kilo idėja į Dakarą nusivežti moterų megztų kepuraičių su trispalvės simboliu. Kaip prisiminė S. Jurgelėnas, istorija buvo labai paprasta. „Mes, kirtę Argentinos sieną ties miestu Tupiza, kelioms valandoms įstrigome Bolivijoje, Chuchuj miestelyje. Sugedo bolidas. Beremontuojant prie mūsų priėjo jauna bolivietė ir ant galvų mums uždėjo kepuraites, paaiškinusi, jog tai jų vėliavos spalvos”, – pasakojo S. Jurgelėnas.
Grįžę iš Dakaro vyrai susirado Lietuvos neįgaliųjų forumą. Ten išsakė savo idėją, kad reikia numegzti kelias dešimtis kepuraičių, kurios būtų panašios į bolivietiškas. Šia lenktynininkų mintimi susižavėjo moterys iš Vilniaus, Raseinių ir Utenos. Buvo išdalyti siūlai ir darbas prasidėjo.
Gruodžio mėnesio viduryje lenktynininkai V. Žala ir S. Jurgelėnas apsilankė Utenos krašto žmonių su negalia sąjungoje, kuriai vadovauja Nijolė Gaivenienė, ir sužinojo, kad moterys pristigo siūlų. Pasak N. Gaivenienės, būtų numezgusios ir daugiau, tačiau siūlų užteko tik 31 kepuraitei.
Gruodžio 26 dieną į Dakarą išvykstantys lenktynininkai sakė, jog šias kepuraites stengsis parduoti rėmėjams arba sirgaliams, o uždirbtus pinigus perduos neįgaliesiems.

V. Žalos, S. Jurgelėno archyvo ir autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas