Nedraustiems studentams užsienyje gresia didelės išlaidos

Studijuoti svetur išvykę jaunuoliai, pamiršę Lietuvoje susitvarkyti dokumentus dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD), gali patekti į nemalonią situaciją, kai jiems susirgus už gydymo įstaigoje suteiktas paslaugas bus paprašyta susimokėti. Pasirinkusieji studijas Europos Sąjungos (ES) šalių narių, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino bei Šveicarijos aukštosiose mokyklose pagal nuolatinės arba dieninės studijų formų studijų programas asmenys yra draudžiami PSD valstybės lėšomis.

Pasak Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Tarptautinių reikalų skyriaus vyriausiosios specialistės Neringos Šafranavičienės, tam, kad šie jaunuoliai būtų laikomi apdraustaisiais privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis, jie turi kreiptis į teritorinę ligonių kasą (TLK) ir pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir universiteto išduotą akademinę pažymą (originalą).
„Minėtų universitetų studentai PSD draudžiami vieniems mokslo metams, todėl pažymą iš aukštosios mokyklos TLK reikia pristatyti kiekvienais mokslo metais. Abiturientams atsiųsti kvietimai studijuoti užsienio šalių aukštosiose mokyklose neatstoja akademinės pažymos ir pristačius tokį kvietimą PSD nepratęsiamas. Šis kvietimas nepatvirtina, kad jaunuolis yra konkretaus universiteto studentas, nes kvietimus gali būti atsiuntusios kelios aukštosios mokyklos”, – sako N. Šafranavičienė.
Jos teigimu, jei studentas neturi galimybių dokumentus pristatyti pats, TLK juos galima atsiųsti registruotu laišku – tuomet draudimo PSD laikotarpis bus nustatytas pagal atsiųstos pažymos duomenis.
Vykstantieji (išvykę) studijuoti į ES šalis pagal mainų programas taip pat turi TLK pateikti dokumentus, patvirtinančius jų teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis, t. y. universiteto išduotą pažymą, kad studentas vyksta tęsti studijų pagal mainų programą kitame Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybės narės ar Šveicarijos konfederacijos universitete.
Svarbu žinoti, kad jaunuoliai, kurie studijų metu atlieka praktiką Europoje, PSD taip pat draudžiami valstybės lėšomis, tačiau išvykus į praktiką jau baigus studijas, studento statuso netenkama, tad PSD įmokas kas mėnesį reikia mokėti savarankiškai.
Svarbu prieš išvykstant studijuoti į užsienį nepamiršti TLK išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK) – dokumentą, patvirtinantį apdraustojo teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas.
Anot N. Šafranavičienės, studentai, susitvarkę reikiamus dokumentus ir turintys ESDK, gali būti garantuoti, kad prireikus gaus būtinosios medicinos pagalbos paslaugas pagal tos šalies, kurioje studijuoja, įstatymais nustatytą tvarką. Tad turėti ESDK studentams svarbu.
„Kartais išduoti šią kortelę ligonių kasoms sutrukdo tai, kad besirengiantieji studijuoti Europoje deklaruoja išvykimą iš šalies. Tuomet toks jaunuolis praranda nuolatinio Lietuvos gyventojo statusą ir netenka teisės būti apdraustu PSD valstybės lėšomis, kadangi valstybės lėšomis gali būti draudžiami tik nuolatiniai Lietuvos Respublikos gyventojai. Todėl atkreipiame dėmesį, kad studijuojantiems ES deklaruoti savo išvykimo nereikia”, – teigia  N. Šafranavičienė.
Išvykę studijuoti į kitas šalis, tarkime, į Jungtines Amerikos Valstijas, į Rusiją ir kt., valstybės lėšomis nedraudžiami, tad jiems verta pasirūpinti draudimu patiems, pavyzdžiui, apsidrausti privačioje draudimo bendrovėje.
Taip pat primename, kad vasarą mokslus baigę moksleiviai ir nuolatinių (dieninių) skyrių studentai PSD valstybės lėšomis bus apdrausti iki vasaros pabaigos – rugpjūčio 31 d. imtinai. Todėl, jei mokslo metai Europoje prasideda vėliau nei rugsėjį, už laikotarpį iki studijų pradžios jie turėtų kas mėnesį savarankiškai mokėti PSD įmoką, kad PSD nenutrūktų ir nesikauptų skola. Šiuo metu savarankiškai besidraudžiantys asmenys kas mėnesį moka 34,20 euro PSD įmoką.

Valstybinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas