5 svarbūs faktai apie sveikatos draudimą Europoje

Vasara – atostogų metas. Jei vykstate atostogauti į Europos šalis, nepamirškite pasirūpinti savo sveikatos draudimo dokumentais – Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK) arba ją pakeičiančiu sertifikatu. 2014 m. šių dokumentų išduota beveik 183 tūkst., o 2015 m. – 179 tūkst. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena 5 svarbiausius dalykus, kuriuos būtina žinoti apie ESDK.​

Kaip įsigyti ESDK

ESDK išduodama apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) Lietuvoje žmonėms. Ją užsisakyti ir gauti galima teritorinėse ligonių kasose. Tereikia atvykti į teritorinę ligonių kasą ir užpildyti prašymo formą, taip pat turėti su savimi asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę). Už ESDK kortelės išdavimą mokėti nereikia.
Jei atostogauti vykstate su šeima, nepamirškite pasirūpinti ESDK ir vaikams. Vaiko ESDK išduodama tėvams arba globėjams. Norint ją gauti, kartu su užpildytu prašymu reikia pateikti vaiko tapatybę patvirtinantį dokumentą (gimimo liudijimą, pasą arba asmens tapatybės kortelę).
Svarbu žinoti, kad ESDK galioja tik PSD apdraustiems žmonėms, o ją patiekus gydymo įstaigoje suteikiama būtinoji medicinos pagalba, kurią apmoka ligonių kasos. Draudimui nutrūkus, kortelė nustoja galioti, tad neapdraustam asmeniui pasinaudojus ESDK ir ligonių kasoms kompensavus gydymo paslaugas užsienyje, gali būti nustatoma žala privalomajam sveikatos draudimo fondui (PSDF), kurią vėliau reikia atlyginti.

Kur kreiptis prireikus medicinos pagalbos užsienyje

Šalyje, kurioje galioja ESDK, prireikus būtinosios medicininės pagalbos reikia kreiptis į gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su tos šalies ligonių kasomis. Gydymo įstaigoje pateikus ESDK, verta iš karto pasiteirauti, ar gydymo įstaiga dalyvauja tos šalies valstybinėje sveikatos sistemoje ir kokios paslaugos bus kompensuojamos, o už kokias gali tekti primokėti.

Kokios medicinos paslaugos teikiamos užsienio gydymo įstaigose

Netikėtai susirgus užsienio šalyje, pacientams suteikiama būtinoji medicinos pagalba, kurios mastą nustato gydantis gydytojas. Pagalbą teikiantis gydytojas turi atsižvelgti į Jūsų numatomą lankymosi šalyje trukmę. Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, turi būti suteikta tokio masto pagalba, kad nereikėtų dėl medicininių priežasčių anksčiau laiko grįžti į šalį, kurioje žmogus yra apdraustas sveikatos draudimu.
Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams paslaugos suteikiamos išskirtiniais atvejais, paūmėjus ligai, išsivysčius komplikacijoms bei tais atvejais, kai pacientui reikalinga nuolatinė priežiūra. Lietuvos apdraustiesiems, turintiems ESDK ir susirgusiems užsienyje, medicinos pagalba teikiama pagal toje šalyje  numatytą tvarką.

Ar už gydymą reikia primokėti iš savo kišenės?

Lietuvos ligonių kasos kompensuoja tą dalį išlaidų, kuri yra kompensuojama tos šalies apdraustiesiems. Sumokėti iš savo kišenės tektų už tai, už ką tos šalies apdraustieji turi susimokėti patys.
Taigi, gydymo išlaidos gali būti apmokamos keliais būdais. Dažniausiai gydymo įstaigų išlaidas tos šalies, kurioje paslaugas suteikiamos, apmoka tos šalies ligonių kasos, o vėliau jos kreipiasi į Lietuvos ligonių kasas dėl kompensacijos.
Kai kuriose šalyse (pavyzdžiui, Prancūzijoje, Belgijoje, Šveicarijoje) už suteiktą būtinąją ambulatorinę medicinos pagalbą net ir pateikus ESDK gydymo įstaigoje pacientui reikia sumokėti pačiam, o norint gauti kompensaciją, grįžus į Lietuvą, reikia kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal gyvenamąją vietą ir pateikti prašymą dėl išlaidų būtinajai medicinos pagalbai kompensavimo bei mokėjimus patvirtinančių dokumentų originalus ir išrašus iš medicininių dokumentų. Ligonių kasa, susisiekusi su atitinkama institucija užsienyje, gaus informaciją, kokią dalį Lietuvos apdraustojo išlaidų gali kompensuoti, o lėšas perves į paciento sąskaitą.

Kokiose šalyse galioja ESDK

ESDK galioja visose Europos Sąjungos valstybėse, Europos ekonominės erdvės šalyse (Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje) bei Šveicarijoje. Kitose šalyse ESDK negalioja, tad vykstantiems atostogauti į egzotiškesnius kraštus reikėtų pasirūpinti papildomu sveikatos draudimu.​

Valstybinės ligonių kasos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas