Prasidėjęs grybų sezonas grybautojus gena į miškus

Lietaus negailintys liepos mėnesio orai miškuose išaugino grybų derlių. Tačiau tuo džiaugiasi ne visi grybautojai: vieni tuščiai išmaišo miškingas vietoves ir nieko nepeša bei namo grįžta tuščiais krepšiais, kitiems sekasi geriau, grybų randa, bet sukirmijusių.

Kainos turguose laikosi gana aukštos: už kuklią baravykų šeimyną nesidrovima paprašyti 7 eurų, o supirktuvėse kaina tesiekia vos 3 eurus.

Utenos mieste, netoli turgavietės, esančioje grybų ir uogų supirktuvėje šiomis dienomis nebesuperkami baravykai todėl, kad grybautojai juos atneša dažniausiai sukirmijusius. „Mums sustabdė baravykų supirkimą, todėl šiomis dienomis jų visai nebeimame”, – sakė supirktuvės savininkė uteniškė Aldona Valiukonienė.

Supirktuvių voveraitėmis taip pat neužvertė, o uogų atneša vos vienas kitas rinkėjas. „Šiemet biedni metai: nei uogų, nei grybų, nei sraigių”, – apgailestavo A. Valiukonienė, kuri prisiminė, kad pernai buvo daugiau sraigių, taip pat šiek tiek šaltalankių uogų atnešė.
Tačiau šiais metais raudonuosius serbentus auginantys gyventojai nė nesivargina jų skinti. „Jei uogų ir yra, tai kam skinti – juk supirkimo kainos siekia vos 20 centų. Neretai žmonės tingi juos raškyti, todėl paprasčiausiai palieka paukščiams nulesti”, – tvirtino supirkėja.
Anot jos, rudenį jaunimas atneša šaltalankių, tačiau šias uogas reikia skinti su šakelėmis, jas sukarpyti iki 10 centimetrų ilgio, mat paskui su šakelėmis šaldomos uogos lengvai nubyra.
Šimonių girioje prisigrybavusi baravykų ir į turgų atnešusi Alina Rimkuvienė sakė miško gėrybių nenešanti į supirktuves, mat čia labai žemos supirkimo kainos. Vilnietės teigimu, daugiau grybų galima rasti jaunuolynuose nei senuose miškuose.
Tačiau mamos surinktas mėlynes turguje prekiaujanti uteniškė sakė Minčios miškuose jau netrūksta grybautojų, mat baravykai dygsta čia pat, kieme.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Linos Narčienės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas