Medžiotojai įpareigojami tikrinti teritorijas aplink kiaulių laikymo vietas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nuo šių metų liepos 9 dienos įsigalioja VMVT direktoriaus, kaip ekstremaliųjų situacijų vadovo, sprendimas, kuriuo medžiotojai afrikiniu kiaulių maru (AKM) užkrėstose teritorijose įpareigojami kartą per savaitę vykdyti laukinės faunos apžiūrą aplink kiaulių laikymo vietas, kuriose auginama daugiau kaip 100 kiaulių.

„Šiuo sprendimu siekiama surasti daugiau šernų gaišenų ir kuo greičiau jas, kaip gamtinį viruso šaltinį, pašalinti. Už kiekvieną rastą šerno gaišeną VMVT nustatyta tvarka mokamos 30 eurų kompensacijos”, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.
Praėjusią savaitę mūsų šalies teritorijoje AKM nustatytas 13 šernų (5 sumedžiotiems ir 8 gaišenoms).
Sumedžiotas vienas šernas Rokiškio kaimiškosios seniūnijos teritorijoje, po du – Anykščių rajono Troškūnų ir Anykščių seniūnijų miškuose. Po vieną gaišeną rasta Debeikių (Anykščių r.), Rūdiškių (Trakų r.), Salako (Zarasų r.), Palomenės (Kaišiadorių r.), Papilio (Biržų r.), Sužionių (Vilniaus r.) ir dvi gaišenos – Debeikių (Anykščių r.) seniūnijų apylinkėse.
Iš viso šiais metais Lietuvoje AKM nustatytas 164 šernams (129 nugaišusiems ir 35 sumedžiotiems), užfiksuoti net trys protrūkiai smulkiuose kiaulių ūkiuose.
„Į ūkius AKM virusas patenka, nes nesilaikoma biologinio saugumo reikalavimų. Pastebime, kad dezinfekciniai barjerai būna neužpildyti dezinfekciniu skysčiu, į kiaulių laikymo patalpas gali patekti vabzdžiai, graužikai ir kiti kenkėjai. Nors laikytojai deklaruoja, kad kiaulių nešeria šviežiai nušienauta žole, atliekant skrodimus žarnose aptinkama žaliosios masės. Visi turime elgtis labai atsakingai, kad sustabdytume AKM plitimą”, – pabrėžė V. Paulauskas.
Biologinio saugumo reikalavimų privalo laikytis ne tik ūkininkai, bet ir medžiotojai. Sumedžiotus šernus ir mėginius jie gali gabenti tik sandariose dėžėse, maišuose ar kitaip supakuotus, kad neištekėtų skysčiai. Išdorojus šernus, tą vietą, įrankius, pirminio apdorojimo aikšteles ir teritoriją aplink gyvūnų atliekų duobes būtina išdezinfekuoti AKM sukėlėjus veikiančiomis priemonėmis.
Pastebėjus ligos požymius ar nugaišus auginamoms kiaulėms, ūkininkai privalo apie tai pranešti veterinarijos gydytojams. Gyventojams suradus šerno gaišeną, jos negalima liesti, o reikia nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius ar pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas