Vaikams skirta reabilitacija – ne poilsis

Prasidėjus vasarai vis daugiau žmonių domisi galimybėmis sanatorijose gauti reabilitacijos paslaugas vaikams. Kaip ir kiekvienais metais, šių paslaugų poreikis ypač padidėja šiltuoju metų laiku. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad reabilitacija yra gydymo tęsinys po ūmių ligų, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis ar joms paūmėjus, po traumų ir kitais atvejais. Dėl šio gydymo skyrimo reikia kreiptis ne tuomet, kai tėvai planuoja atostogas, o tada, kai jo iš tiesų reikia ir ją skiria gydytojas.

Kada skiriama medicininė reabilitacija

Medicininės reabilitacijos paslaugos gali būti teikiamos sanatorijoje, ligoninėje arba poliklinikoje. Šios paslaugos skiriamos tiems vaikams, kurie turi judamojo-atramos aparato pažeidimų (po traumų, ligų, ortopedinių operacijų), taip pat vaikams, sergantiems nervų, kvėpavimo, kraujotakos ar virškinimo sistemų bei kitomis ligomis. Įvertinęs mažojo paciento sveikatos būklę, medicininę reabilitaciją vaikams skiria fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas. Kokia reabilitacijos rūšis ir gydymo trukmė bus pasirinkta, priklauso nuo mažajam pacientui nustatytos diagnozės, ligos sudėtingumo, vaiko būklės sunkumo ir biosocialinių funkcijų sutrikimo lygio.
Jei vaikui yra mažiau nei 8 metai, kartu su juo į stacionarinės reabilitacijos paslaugas teikiančią įstaigą gali vykti ir jį slaugantis šeimos narys. Jei vaikui daugiau nei 8 metai, slaugantis asmuo kartu su juo vykti gali tik tuo atveju, jei vaikas yra neįgalus arba taip nusprendžia gydytojų konsultacinė komisija. Šiais atvejais privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis apmokamos ne tik vaiko reabilitacijos paslaugos, bet ir jį slaugančio asmens nakvynė bei maitinimas. Kitais atvejais vaiką lydintis žmogus už apgyvendinimą ir maitinimą turi susimokėti pats.
„Praėjusiais metais daugiausiai stacionarinių medicininės reabilitacijos paslaugų vaikams suteikta gegužės – rugpjūčio mėnesiais. Atsižvelgiant į tai, galima būtų išskirti vyraujančią tendenciją, jog dauguma žmonių dėl vaikų stacionarinės reabilitacijos kreipiasi vasaros atostogų metu, todėl kai kuriose sanatorijose nebelieka vietų ir susidaro eilės. Reikėtų nepamiršti, kad labai svarbu į medikus kreiptis tada, kai gydymo iš tiesų reikia, o ne tuomet, kai tam yra tiesiog patogus metas”, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Asta Matuliauskienė.
Pasak jos, tokiu būdu, suteikus tinkamą pagalbą, vaikus galima būtų apsaugoti nuo ligos komplikacijų, sanatorijose neužimant vietos tiems mažiesiems, kuriems iš tiesų reikia pagalbos vasaros metu.

Kaip sužinoti, ar yra laisvų vietų

VLK interneto svetainės skyreliuose „Apie eiles” bei „Medicininė reabilitacija” galima pasitikrinti, kurios gydymo įstaigos teikia vaikui reikiamą pagalbą, taip pat galima sužinoti, ar tuo metu pageidaujamoje įstaigoje yra laisvų vietų.
Šiuo metu medicininės reabilitacijos ir sanatorinio (antirecidyvinio) gydymo paslaugas vaikams Lietuvoje teikia 66 gydymo įstaigos.

Šiais metais medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidoms kompensuoti iš PSDF biudžeto iš viso numatyta daugiau nei 44 mln. eurų, iki 20 proc. šių lėšų yra planuojama panaudoti vaikams teikiamoms paslaugoms apmokėti.

VLK inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas