Braškių augintojams koją kiša lenkiškos uogos ir sausra

Trečiadienio rytą Utenos turgavietėje sutikta uteniškė Janina prisipažino mėgstanti šviežias braškes, tačiau mokėti už kilogramą kvapnių pirmųjų vasaros uogų – jai per brangu. Išties kainos braškėms įvairios – šių gardybių galima nusipirkti ir už 1,5 Eur, ir pakloti net 4 eurus.

Lietuviškos ir, kaip tvirtina braškių augintojai, išaugintos be jokios chemijos, raudonos ir kvapnios uogos šiais metais turi savo kainą. Ją koreguoja šalyje nusistovėjusi sausra ir atvežtinės braškės.
Gražiai į indelius sudėtos braškės į Uteną atvežtos iš Zarasų. Šių uogų augintoja Ilona apgailestauja, kad šiandien braškių augintojams labiausiai koją kiša lenkiškos braškės. „Dar pernai, kai turguje buvo atvežama mažiau braškių, mes paduodavome už kur kas didesnę kainą nei šiemet. Tačiau šįmet konkurencija didžiulė ir esame priversti kainas nuleisti kone per pusę. O kur visos investicijos: vanduo, laistymas ir daugelis kitų dalykų. Šiemet, per patį braškių sezoną nusistovėjus labai sausiems orams, uogas laistome vandeniu iš netoli esančio ežero. Jei pernai tokiu pačiu laiku jas parduodavome už 3–3,5 Eur, tai šiemet prašome 1,8 Eur”, – portalui udiena.lt pasakojo zarasiškė Ilona.
Daugiau kaip hektarą braškių Zarasuose auginanti moteris savo išaugintas uogas parduoti veža į Visaginą, pirkėjų turi ir pačiame Zarasų mieste.
Iš ryto pirkėjus viliojantis didelėmis pirmosiomis braškėmis naujakiemiškis Vladas Jankauskas beveik baigė dienos darbą. Nors uogos kainuoja 4 eurus, pasak vyriškio, perkančiųjų yra, mat jos vertinamos už ekologiškumą. „Be chemijos. Esu nusistatęs prieš bet kokią chemiją”, – šypsojosi Vladas, kuriam parduoti buvo likę trys indeliai braškių. Jei nenupirks – jis kainą nuleis.
44 aruose augančios ir derėti pradėjusios uogos ypač kruopščiai prižiūrimos: įrengta laistymo sistema, auginimui naudojama dviguba plėvelė. Jis įsitikinęs, kad konkuruoti su lenkiška produkcija esą netikslinga: juk lenkiškos uogos į turgų atvežamos dideliais kiekiais ir mažesnėmis kainomis, o lietuvaičiai pirkėjus vilioja turėdami vos kelias dešimtis indelių su šiomis gėrybėmis.
„Teko išarti hektarą žemės ir paruošti dirvą braškėms. Vien daigams sumokėjau vieną tūkstantį eurų. Jas auginu 10 metų”, – sakė Naujakiemio kaimo, esančio netoli Sirutėnų, gyventojas.
Pasak jo, jeigu braškes parduotų po tris eurus – norinčiųjų pirkti netrūktų. „Iš namų išneštų…”, – šyptelėjo pašnekovas.
Uteniškė Dania Tranelienė savo išaugintas uogas parduodanti po tris eurus, mano, kad tokios aukštos kainos braškėms – laikinos, mat ką tik prasidėjęs sezonas. „Kainos pamažu krenta, nes šeštadienį ir pirmadienį pardaviau po 4 eurus. Turėtų nukristi iki 2 eurų, mažiau galbūt nebus. Priklausys ir nuo orų – jei palis, uogos bus pigesnės”, – prognozavo Utenos miesto gyventoja Dania.

Autorės nuotr.

Gimtadienio sveikinimai

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas