Papuošalų vėrimas gali kelti riziką sveikatai

Prieš artėjančią vasarą tarp jaunimo ypač suaktyvėja populiari papuošalų vėrimo mada. Vieną dieną jūsų vaikas gali grįžti namo pasidabinęs įvertu auskaru liežuvyje, antakyje, nosyje, bamboje, intymioje ar kitoje kūno vietoje.

Daugelis net neįtaria, kad nesaugiai įvertas papuošalas gali kelti tam tikrą riziką jų sveikatai. Veriant auskarą yra pažeidžiamas odos ir gleivinės vientisumas, todėl kiekvienam paslaugos vartotojui grožio salone turi būti suteikta informacija apie riziką bei su paslaugos teikimu susijusias galimas sveikatos komplikacijas bei galimas organizmo reakcijas.

Jei papuošalas buvo įvertas nesaugiai, kyla grėsmė susirgti hepatitu, kitomis virusinėmis ir infekcinėmis ligomis. Įvėrus auskarą gali pasireikšti ir kai kurios organizmo reakcijos (niežėjimas, paraudimas, patinimas). Todėl paslaugos teikėjas privalo paaiškinti klientui, kaip prižiūrėti kūno vietas, į kurį buvo įvertas papuošalas, kaip dezinfekuoti, plauti ir pan.

Vertis auskarus odos gydytojai rekomenduojama ne visiems.

Kam nerekomenduojama verti auskarų?

-Sergantiems ūmia liga arba paūmėjus lėtinei ligai
– Esant sutrikusiam kraujo krešėjimui
– Karščiuojant
– Žmonėms, alergiškiems metalams, arba stebėjo alergines reakcijas papuošalams
– Paveiktiems alkoholio ar narkotinių medžiagų.

Eksperimentuoti – pavojinga

Ketinantieji įsiverti auskarą turėtų žinoti, kad prieš atliekant papuošalo vėrimo paslaugą kliento oda turi būti nuplaunama bei dezinfekuojama. Auskaro vėrimo procedūros metu privaloma naudoti tik vienkartinius ir sterilius instrumentus. Instrumentai turi būti išpakuojami klientui matant.

Veriami papuošalai turi būti sterilūs ir saugūs, paslaugos teikėjas privalo turėti jų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba. Atlikus minėtą paslaugą, kiekvienam klientas turi būti įregistruojamas užpildant paslaugos teikimo kortelę, arba kiekvieno kliento duomenys įrašomi į specialų žurnalą.

Patariame neeksperimentuoti ir nesiverti papuošalų neoficialiose vietose ir kreiptis tik į specialistus, galinčius saugiai suteikti šią paslaugą. Klientas, ketinantis vertis papuošalą, gali pasiteirauti, ar paslaugos tiekėjas turi leidimą–higienos pasą šiai veiklai vykdyti.

Nepilnamečiai turi atnešti tėvų sutikimą

Paslaugos teikėjai verti auskarų nepilnamečiams asmenims be tėvų ar globėjų sutikimo negali. Žinotina, kad grožio specialistams 18 metų nesulaukusiems asmenims, neturintiems raštiško tėvų ar globėjų sutikimo, verti papuošalus draudžiama. Jei tėvai nenori rašyti raštiško sutikimo, savo atžalą gali patys palydėti į grožio saloną.

Jei tėvams ar nepilnamečių globėjams kyla abejonių ar klausimų dėl papuošalų vėrimo paslaugų, galima kreiptis į Nacionalinio visuomenės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento (S. Dariaus ir S. Girėno 12, tel. (8 389) 6 19 41 specialistus.

Irena PUTRIMIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė

Sidabrita papuošalai

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas