Baseinų vandens kokybės kontrolei – išskirtinis dėmesys

Sveikatos apsaugos viceministrė dr. Jadvyga Zinkevičiūtė Sveikatos apsaugos ministerijoje inicijavo pasitarimą, skirtą baseino paslaugas teikiančių ūkio subjektų veiklos reglamentavimo ir gerinimo klausimais. Susitikime dalyvavo LR Vyriausybės kanceliarijos ir Kūno ir sporto departamento, Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių visuomenės sveikatos centrų pareigūnai, Nacionalinių SPA, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, didžiųjų Lietuvos sveikatinimo ir poilsio centrų, vandens parkų, baseinų atstovai.

Vienas svarbiausių reikalavimų vandens paslaugas teikiančiuose objektuose – užtikrinti vandens kokybės ir teikiamų paslaugų saugą ir higieną. Susitikimo dalyviams pristatytas baseino paslaugas reglamentuojančios higienos normos projektas, kuris turės pakeisti nuo 2005 galiojančią higienos normą. Naujasis reglamentavimas rengiamas atsižvelgiant į naujausias mokslines rekomendacijas, geriausią kitų šalių patirtį, visuomenės siūlymus.
„Baseinų paslaugas teikiančių objektų vadovai Lietuvoje turėtų perimti naujas tarptautines patirtis ir užtikrinti vandens kokybės kontrolę bei saugias paslaugas lankytojams. Nes svarbiausia – žmonių sveikata. Vanduo baseinuose turi būti tikrinamas, valomas, keičiamas periodiškai, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė. – Tenka apgailestauti, kad patikrinimų metu vis dar yra nustatomi įvairūs pažeidimai. Kiekvienas jų – iššūkis žmonių sveikatai. Tik kokybiškos bei saugios vandens pramogos ir sportas yra sveikatos šaltinis”.
Susitikime akcentuota, kad yra būtina atsižvelgti į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, tarptautinių teisės aktų naujausius reikalavimus, suvienodinti kontroliuojamus vandens taršos parametrus, apibrėžti bendrus veiksmus. Susitikimo dalyviai vieningai pritarė nuomonei, kad būtina taip pat peržiūrėti reikalavimus lankytojų saugai ir higienai.
Taip pat susitikimo metu buvo diskutuojama apie legioneliozės ar kitų per vandenį plintančių infekcinių susirgimų prevenciją, nustatyti maksimalų lankytojų skaičių baseinuose, jų saugos ir elgesio taisykles, kitus svarbius visuomenės sveikatos saugos reikalavimus. Savo pastabas ir pasiūlymus Sveikatos apsaugos ministerijai susirinkimo dalyviai turėtų pateikti artimiausiu metu.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas