Šiandien minima Tarptautinė tuberkuliozės diena

Tuberkuliozė – lėtinė infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija. Baisiausia tai, kad sergantysis atvira negydoma tuberkulioze per metus gali užkrėsti apie 15 žmonių. Kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu, minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Ši diena skirta plačiau informuoti visuomenę apie pavojingą infekcinę ligą.

1882 metais vokiečių gydytojas Robertas Kochas atrado tuberkuliozės (TB) lazdelę ir nutiesė kelią šios ligos diagnostikai ir gydymui. Buvo tikimasi, kad kaip ir kiti infekciniai susirgimai, tuberkuliozė bus likviduota. Tačiau iki šiol nepavyksta nugalėti šios ligos.
Kokie yra pagrindinai tuberkuliozės požymiai? Susirgimo pradžioje nusiskundimų būna nedaug. Kol liga neišplitusi, tuberkuliozę galima įtarti kai žmogų vargina: skausmas krūtinėje, pečių plote, nuovargis, prakaitavimas, apetito stoka, svorio kritimas, karščiavimas, ligos pradžioje nedidelis, iki 37,5 ° C. Vienas iš šios ligos požymių yra kosulys: sausas ar su skrepliais, trunkantis ilgiau nei savaitę; skrepliavimas su kraujo priemaiša. Užsitęsęs kosulys, karščiavimas, naktinis prakaitavimas yra panašūs į kitų ligų simptomus, todėl pajutus juos būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Pavojingiausia – atvira tuberkuliozė
Pagrindinis infekcijos šaltinis yra žmogus, sergantis atvira tuberkuliozės forma. Ligonis kosėdamas ar čiaudėdamas ore paskleidžia bakterijas, kurios kvėpavimo takais patenka į sveikų žmonių organizmą. Likusios bakterijos nusėda ant daiktų. Jei patalpa nevėdinama ir į ją nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai pro atvirą langą, bakterijos gali gyvuoti mėnesiais ir metais.
Ypač pavojingi – nežinomi atvira tuberkulioze sergantys ligoniai, kurie patys nesigydo ir nesaugo artimųjų nuo užkrato. Bendraujantys su ligoniu neišvengiamai užsikrečia tuberkuliozės bakterijomis. Svarbu atsiminti, kad tuberkuliozės bakterijų neišnaikina šaltis, tad jos labai gyvybingos. Jei tuberkulioze sergantis ligonis kreipiasi į gydytojus, jis būna izoliuojamas, o visi bakterijomis užteršti daiktai dezinfekuojami. Taip apsisaugoma nuo tuberkuliozės plitimo.
Su tuberkuliozės bakterijomis kovoja pats žmogaus organizmas. Naujagimis paveldi tam tikrą atsparumą iš savo motinos. Nors anatomine sandara žmonės panašūs, jų genetiškai paveldėta mikroskopinė, biocheminė sandara bei imunitetas – labai skirtingi. Prieš bakterijas organizme veikia daugybė faktorių: odos, gleivinių skysčių cheminė terpė, paviršiaus epitelio apsauginiai elementai, kraujyje cirkuliuojantys baltieji kūneliai, makrofagai bei kiti junginiai, naikinantys organizmo įsibrovėlius. Taigi atsparumas bakterijoms labai priklauso nuo bendros organizmo būklės.
Paraudimas signalizuoja ligą
Nustatyti tuberkuliozę galima stebint odos reakciją į tuberkulino mėginius (TM). Dažniausiai daromi Mantu mėginiai – nedidelis kiekis tuberkulino sušvirkščiamas po oda. Atsiradęs paraudimas injekcijos vietoje signalizuoja apie ligą.
Siekiant sumažinti vaikų sergamumą tuberkulioze, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka kasmet atliekami tuberkulino mėginiai 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupių vaikams (neskiepytiems nuo tuberkuliozės BCG vakcina, bendraujantiems su sergančiaisiais tuberkulioze, dažnai sergantiems viršutinių kvėpavimo takų ligomis bei lėtinėmis ligomis, gydomiems kortikosteroidais, infekuotiems ŽIV arba esant kitoms imunodeficitinėms būklėms, iš socialinės rizikos šeimų, gyvenantiems sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose, internatuose, pensionatuose, migrantams).
TM naudojamas siekiant nustatyti, ar vaikai neužsikrėtę tuberkulioze. Ankstyvas ligos išaiškinimas ir gydymas yra pagrindinės priemonės, galinčios ne tik išgelbėti gyvybę, sveikatą, bet taip pat užkirsti kelią infekcijai plisti bei aplinkiniams žmonėms užsikrėsti.
Sergantysis tuberkulioze turėtų laikytis tam tikrų taisyklių, padėsiančių apsaugoti nuo ligos kitus aplinkinius. Ligonis neturėtų bendrauti su kitais iš labai arti. Kosėjant reikėtų prisidengti burną servetėle, kurią vėliau patariama sudeginti. Ligonio lova turėtų būti pastatyta atskiroje patalpoje. Lovos užtiesalus būtina virinti, o antklodę bei pagalvę kaitinti saulėje. Tiesioginiuose saulės spinduliuose bakterijos žūsta per 1 valandą. Ligonis turi turėti atskirus indus ir rankšluosčius. Iš ligonio kambario reikėtų išnešti visus nebūtinus daiktus, nes tuberkuliozės bakterijos kaupiasi ant daiktų.
Utenos apskrityje 2015 metais pirmą kartą gyvenime tuberkulioze sirgo 38 asmenys: iš jų Utenoje – 2, Ignalinoje – 3, Anykščiuose – 20, Molėtuose – 5, Zarasuose – 5, Visagine – 3.

Utenos visuomenės sveikatos centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas