Kaziuko mugė tautodailininkei O. Tumėnaitei–Bražėnienei – ne darbas, o šventė

Savaitgalyje visą Lietuvą išjudins tradicinė Kaziuko mugė, vyksianti kovo 4–6 dienomis Vilniuje. Penktadienį pradedama švęsti Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero šventė.

Ši šventė šalyje minima nuo VII amžiaus, o XIX a. minėjimas peraugo į vieną ryškiausių pavasario kalendorinių švenčių, kurioje pristatomi išskirtiniai tautodailininkų gaminiai, o mugę kasmet lydi ir kultūriniai renginiai.
Šiųmetė „Kaziuko mugė” pakvies visus amatininkus, tautodailininkus, liaudies meistrus, tautinio ir kulinarinio paveldo atstovus, ūkininkus, kurie prekiaus tradiciniais gaminiais – amatininkų dirbiniais, maisto produktais, paveldo gaminiais, pagamintais iš tradicinių žaliavų, naudojantis rankų darbu ir kitomis senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis, išsaugant unikalias kokybines gaminių savybes ir sudėtį, tautodailės ir dailiųjų amatų gaminiais, maisto produktais.
Kasmet į tradicinę Kaziuko mugę tautodailininkai ir liaudies meistrai atvyksta ne tik iš atokiausių šalies kampelių, bei ir kaimyninių šalių. Čia prekiaujama socialiai remtinų asmenų, globos namų auklėtinių dirbiniais. Mugėje visada gausu ne tik liaudies meistrų pagamintų daiktų, bet ir renginių. Į gausias prekeivių gretas įsilies ir uteniškiai: Kaziuko mugei rengiasi ir mūsų krašto tautodailininkai O. Tumėnaitė–Bražėnienė, V. Valiušis, J. Juneliūnienė, V. Šemelis, D. Seibutienė ir daugelis kitų.
Kokios nuotaikos prieš didžiausią šalyje mugę, kuri suvienija visos šalies tautodailininkus, paklausėme uteniškės tautodailininkės, karpinių meistrės ir grafikės Odetos Tumėnaitės–Bražėnienės. „Lauke snyguriuoja, tad šiek tiek gąsdina. Mes į Vilnių vykstame jau šiandien. Ten apsigyvensime iš anksto tam, kad rytoj anksti nereikėtų važiuoti į sostinę. Man talkins mano šeima: dukrytė Adelė ir vyras Jurgis. Juk tokioje didelėje mugėje vienai būtų sudėtinga”, – prisipažino tautodailininkė, šiais metais Kaziuko mugės lankytojams pristatysianti bei pardavinėsianti karpinius, margučius, atvirukus, paveikslus, medžio raižinius, išleistas knygas ir daugelį kitų darbų.
Odetai kasmet mugėje tenka bendrauti ir su užsieniečiais, kurie žavisi uteniškės darbais. „Su jais užmezgu ryšius, juk labai svarbu naujos pažintys, o paskui užsakymai ir pirkimai vyksta visus metus. Šiais metais tikiuosi rezultatyvių susitikimų ne tik su lietuviais, bet ir užsienio lankytojais. Malonu, kai aplanko uteniškiai, su kuriais Utenoje susitikti ne visuomet pavyksta, o per Kaziuko mugę širdingai pabendraujame”, – šypsojosi pašnekovė, kuri pridūrė, kad į mugę vykstanti ne kaip į darbą, o kaip į šventę.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas