Tuberkulino mėginių pagalba pernai išaiškinti 45 tuberkulioze sergantys vaikai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015 m. įodinio tuberkulino mėginio pagalba Lietuvoje buvo išaiškinti 45 tuberkulioze susirgę vaikai (2014 m. – 62 vaikai). Įodinis tuberkulino mėginys (toliau – TM) buvo atliktas kiek daugiau nei 31 tūkst. vaikų, tačiau tai tik 52,3% tų, kuriems toks mėginys turėjo būti atliktas.

2015 m. TM buvo atliktas 31 055 vaikams, iš jų –18 921 septynmečiui ir 12 134 vaikams, priklausantiems įvairioms rizikos grupėms. Užsikrėtimas arba teigiamas TM nustatytas 4073 vaikams (13,1 % visų ištirtų vaikų), iš jų –1864 septynmečiams (9,8% visų ištirtų septynmečių) ir 2209 vaikams, priklausantiems rizikos grupėms (18,2% visų rizikos grupėms priklausančių vaikų). Kaip ir kiekvienais metais, daugiausia tuberkuliozės atvejų diagnozuota vaikams, kurie bendravo su sergančiais tuberkulioze artimoje aplinkoje: 2015 m. –20 atvejų, iš jų –3 atviros tuberkuliozės formos, 2014 m. – 32 atvejai, iš jų – 5 atviros tuberkuliozės formos). Trylika tuberkuliozės atvejų 2015 m. buvo nustatyta septynmečiams (2014 m. – 11 atvejų).

ULAC primena, kad tuberkuliozė (TB) yra oro lašeliniu būdu plintanti infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (Mycobacterium tuberculosis). Pagrindinis infekcijos šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių TB forma. Tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosi ar čiaudi. Ligos sukėlėjai ore gali išlikti kelias valandas. Žmogus, įkvėpęs ligos sukėlėjų, gali užsikrėsti. Dauguma žmonių savo organizme turi tuberkuliozės bakterijų, bet jos nėra aktyvios ir ligos nesukelia, ir tik dalis užsikrėtusių asmenų (apie 5-10 proc.) gali susirgti arba suserga TB. Tuberkuliozės infekcija ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų dėl pilnai nesusiformavusio imuniteto.

Siekiant sumažinti vaikų sergamumą TB, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka kasmet atliekami tuberkulino mėginiai septynerių metų amžiaus vaikams ir rizikos grupių vaikams (neskiepytiems nuo tuberkuliozės BCG vakcina, bendraujantiems su sergančiais tuberkulioze, dažnai sergantiems viršutinių kvėpavimo takų ligomis bei lėtinėmis ligomis, gydomiems kortikosteroidais, infekuotiems ŽIV arba esant kitoms imunodeficitinėms būklėms, iš socialinės rizikos šeimų, gyvenantiems sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose, internatuose, pensionatuose, migrantams). TM naudojamas siekiant nustatyti, ar vaikai neužsikrėtę TB. Ankstyvas ligos išaiškinimas ir gydymas yra pagrindinės priemonės, galinčios ne tik išgelbėti gyvybę, sveikatą, bet taip pat – užkirsti kelią infekcijos plitimui bei aplinkinių žmonių užsikrėtimui.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas