Šiemet susirgusiųjų toksokaroze daugiau nei pernai

Per devynis šių metų mėnesius užregistruoti 65 toksokarozės atvejai. Tai 60 procentų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, dažniausiai šia liga užsikrečia ir serga vaikai, nes jie neturi reikiamų higieninių įgūdžių. Šiemet 58 proc. visų susirgusiųjų sudarė vaikai nuo 3 iki 9 metų amžiaus.

Toksokarozė yra kirmėlinė liga, kurią platina šunys ir katės. Žmogus užsikrečia subrendusiems kirmėlių kiaušinėliams per burną patekus į virškinimo traktą, t. y. vaikams žaidžiant smėlio dėžėse, valgant neplautas uogas, vaisius ir daržoves, per užterštą atvirų telkinių vandenį. Maisto produktai ar kiti paviršiai toksokarų kiaušinėliais gali būti užteršti su dulkėmis, juos gali pernešti tarakonai, musės. Užsikrėsti galima visus metus, tačiau didžiausia tikimybė užsikrėsti išlieka vasaros – rudens mėnesiais, kada susikaupia didžiausias subrendusių kiaušinėlių kiekis ir žmonių kontaktas su dirvožemiu yra daug dažnesnis.
Sergantis toksokaroze žmogus kito žmogaus užkrėsti negali.
Daugeliu atvejų, ypač patekus į organizmą mažam kiaušinėlių kiekiui, liga gali praeiti be simptomų. Tačiau gali pasireikšti nedideliu karščiavimu, gali atsirasti sausas kosulys, dusulys, dažni naktiniai kosulio priepuoliai. Kartais vargina pilvo skausmai, gali išberti ir niežėti odą. Ligonius pykina, jie vemia, viduriuoja. Migruojančių lervų gali pakliūti į akis. Dažniausiai pažeidžiama viena akis.
Gyd. A. Bartulienės teigimu, aprašyti simptomai yra būdingi ir daugeliui kitų susirgimų, todėl norint patvirtinti diagnozę, turi būti atliekami kraujo serologiniai tyrimai. Ši liga yra išgydoma naudojant tam tikrus antihelmintinius vaistus.

– Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena toksokarozės profilaktiką:
– Nusiplauti rankas grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgant, pažaidus su šuniuku, kačiuku.
– Nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių.
– Reguliariai gydyti šunis ir kates nuo kirminų.
– Neleisti savo augintiniams laižyti veido ir indų, kuriuos naudojate savo reikmėms.
– Augintinių išmatas mesti į specializuotą konteinerį.
– Vaikų smėlio dėžes įrengti saulėtose vietose. Nenaudojamas – uždengti.

ULAC inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas