Istoriniame žygyje aplink Lietuvą kelionę pradeda ir uteniškis I. Kandratavičius su žemaituke Temba

Šiandien, rugsėjo 4 dieną, vidurdienį, prasidės istorinis žygis žemaitukų žirgais aplink Lietuvą – „Žemė-žmogus-žirgas”. Iš Šventosios aštuoni raiteliai ir du važnyčiotojai bus išlydėti į penkias savaites trunkančią kelionę aplink Lietuvą. Prie šio žygio raitelių prisijungti žada ir uteniškis Irmantas Kandratavičius su žemaituke Temba.

Šiųmetis Žemaitukų arklių augintojų asociacijos rengiamas žygis yra skiriamas Etnografinių regionų metams, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui ir Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms metinėms paminėti. Žygio metu bus aplankyti Lietuvos etnografiniai regionai ir pademonstruotas dėmesys kiekvieno regiono kultūriniam ir istoriniam palikimui.
Portalo udiena.lt žurnalistų kalbintas uteniškis Irmantas Kandratavičius sakė, kad jau senokai pradėjo domėtis žirgais, tačiau visąlaik jam norėjosi ne tik svajoti, bet ir tą svajonę įgyvendinti. Prieš penkerius metus Strazdakalnio kaime (Leliūnų sen.) gyvenantis Irmantas su šeima nusipirko žirgą, vėliau įsigijo dar du.
Jau trečius metus paskutiniais liepos penktadieniais Strazdakalnio kaime žirgų mylėtojas organizuoja Naktigones, kurias vadina Kermošiais.
Žemaitukų arklių augintojų asociacijai priklausantis uteniškis teigė, kad vieną kartą susitiko su šios asociacijos nariais, kurie pasiūlė keliauti į žygį. Pirmą kartą žygyje dalyvausiantis Irmantas atstovauti žada visai Utenos apskričiai.
Su savo 10 metų žemaituke Temba iš Šventosios startuosiantis uteniškis žirgų mylėtojas teigė esąs puikios nuotaikos, tačiau nežinantis to, ar pasieks finišą. „Apie pabaigą dar kol kas nieko negaliu pasakyti. Kelionė ilga, truks 5 savaites. Žygyje gali bet kada kas nors atsitikti. Iki šiol visos mano mintys buvo sutelktos tik į pasiruošimą”, – dėstė pašnekovas, pridūręs, kad ne tik paties, bet ir jo draugo – žirgo – laukia dideli iššūkiai.
Žygio dalyviai žada aplankyti daugelį šalies vietovių, užsukti į Punską, o žygio pabaigoje bus keliamasi iš Uostadvario į Nidą, o nuo Klaipėdos iki Šventosios jojama pajūriu.
Šio neeilinio istorinio žygio, kuriame jos aštuoni raiteliai ir du važnyčiotojai su karietomis, vežančiomis žygeivių mantą, pabaiga numatyta spalio 10 dieną Šventojoje.
„Šiam žygiui žemaitukai pasirinkti neatsitiktinai – tai mūsų tautos paveldas. Jie buvo neatsiejama mūsų gyvenimo dalis dar tais laikais, kai Lietuva buvo gūdi giria. Todėl toks žygis, mano manymu, yra tikrai reikšmingas mūsų šaliai”, – įsitikinęs Irmantas Kandratavičius.

V. Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas