Pagauk-Sterilizuok-Paleisk vajus įsisuko ir Utenoje

Ką tik gimusių šuniukų ar kačiukų pasmerkimas myriop – dažnam lietuviui vis dar yra norma. Rugpjūčio 26 dieną Utenos rajono gyvūnų globos namuose viešėję akcijos „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk” (PSP) savanoriai – veterinarijos gydytojas iš Rumunijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos studentai ir gyvūnų mylėtoja, buvusio Austrijos ambasadoriaus Lietuvoje žmona Gudrun Koller, prasmingu projektu siekia mažinti beglobių gyvūnų skaičių humanišku būdu – sterilizacija.

Katės sterilizavimo procedūra trunka 10–15 min., šunų – 15–20 min. Prieš operaciją gyvūnai apskutami, jiems atliekama anestezija. Po procedūros „ligoniai” paliekami gulėti ant antklodės ir atiduodami savininkams tik tada, kai nubunda (po 10–30 min.)
Kaip portalui udiena.lt sakė G. Koller, savanorių komanda sterilizuoja įvairių Lietuvos gyvūnų globos namų globotinius, bet PSP akcijoje gali dalyvauti ir sunkiai besiverčiantys žmonės, kuriems mylimų gyvūnų sterilizacija yra per didelė našta.
Utenos rajono gyvūnų globos namus pirmą kartą aplankiusi 2010 metais, aktyvi moteris tikino jau tuomet supratusi, kad čia sterilizuotų gyvūnų žymiai mažiau nei Vilniuje. „Akcijai surengti nepakanka vien gerų norų, reikia specialios operacinės patalpos, įvairių licencijų ir, žinoma, pinigų. Tai – didele dalimi ir mokomasis projektas, kuriuo siekiame išmokyti žmones suprasti, kad gyvūnas nėra žaislas ir juo reikia rūpintis”, – sakė G. Koller.
Šalia gyvūnų globos namų sutikta uteniškė Albina džiaugėsi galimybe nemokamai sterilizuoti savo mylimą augintinę Diką, kuri senyvos moters gyvenime atsirado sunkiausiu gyvenimo periodu – mirus vyrui. „Labai išgyvenau dėl vyro mirties, sūnus nusprendė mane pradžiuginti nauja drauge. Vienos kaimo moters auginta kalytė atsivedė šuniukus, kurie tapo niekam nereikalingi, tarp jų buvo ir Dikutė”, – pasakojo Albina. Dvejus metus neveislinės augintinės draugija besidžiaugianti moteris sakė visuomet saugojusi nedidelę kalytę nuo svetimų patinų, bet kartą į kiemą atklydus kaimynų taksui teko susitaikyti su mintimi, kad sulauks šuniukų. „Laimei, buvo Kalėdos, todėl rasti namus penkiems šuniukams nebuvo sunku. Pati esu medikė ir niekuomet negalėčiau atsikratyti neplanuotais augintiniais”, – sakė pašnekovė. Moteris tikisi, kad po sterilizacijos augintinė bus ramesnė ir nebesikandžios.

greitojizirafa.lt

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas