Prekybos žmonėmis aukomis vis dažniau tampa ir lietuviai

Prekyba žmonėmis – tai ne įspėjantis plakatas ar bauginantis trileris. Tai – milijonai vaikų, moterų ir vyrų, kasdien išnaudojamų prostitucijai, pornografijai, priverstiniam darbui, fiktyvioms santuokoms, nusikaltimų vykdymui ar organų donorystei. Auka gali tapti tavo buvusi klasės draugė, kuri niekada neturėjo draugų, ar giminaitis, išvykęs ieškoti darbo į užsienį. Tai gali būti kaimynų berniukas, kuris vakar nuo išgėrusių tėvų slėpėsi laiptinėje. Trečiadienį Utenoje viešėjo Lietuvos CARITO projektas ant ratų „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms”, kurio pagrindinis tikslas – informuoti žmones apie prekybos žmonėmis pavojus bei pagalbos galimybes.

Kaip portalui udiena.lt sakė projekto prevencijos programos koordinatorė Erika Panova, itin sparčiai daugėja atvejų, kuomet prekybos žmonėmis aukomis tampa lietuviai. Įvairiuose Lietuvos miestuose vykdydami socialinę akciją, jos organizatoriai siekia užkirsti kelią naujiems nusikaltimams. „Mes daug apie tai kalbame, bet neretai praleidžiame svarbius dalykus pro ausis. Užėję į namelį ant ratų žmonės išvysta realius vaizdus, kurie sukrečia ir skatina susimąstyti. Nors problemos aktualumas yra labai stiprus, tačiau daugelis galvoja, kad tai vyksta visur, tik ne Lietuvoje, – aiškino pašnekovė. – Prekybos žmonėmis formos nuolat kinta, atsiranda vis naujų. Šiandien jau nebegalime to apibrėžti tik kaip seksualinio išnaudojimo. Žmonės per prievartą yra verčiami ir dirbti ar nusikalsti.”

E. Panovos teigimu, į socialinį projektą žmonės reaguoja skirtingai: vieni viską vertina skeptiškai, kiti – emocionaliai, treti – atsargiai stebi iš šalies. Lietuvos CARITAS suteikia visokeriopą pagalbą į sutenerių pinkles pakliuvusiems žmonėms. Vergijos aukos dažnai iš jos ištrūksta kaip stovi, tokiu atveju jie yra aprūpinami maistu, drabužiais ir netgi būstu. Kuomet padėtis stabilizuojasi, nukentėjusiems žmonėms pradedama teikti socialinio darbuotojo ar psichologo konsultacija, samdomi advokatai. „Mes visuomet žmogų lydime į teisminius procesus, skatiname siekti teisingumo. Kai atrodo, kad blogiausia jau praeity, domimės, ar tikrai žmogui viskas gerai. Tokio pobūdžio nusikaltimo jo aukai pamiršti neįmanoma, galima tik išmokti su tuo gyventi”, – kalbėjo E. Panova, ragindama būti atsargiems ir susižavėjus patraukliu darbo ar net vedybų užsienyje pasiūlymu nepakliūti į sutenerių pinkles.
Pakliuvusiems į bėdą specialistai pataria visą parą skambinti SOS numeriu 8 679 61617.

udiena.lt ir Lietuvos CARITO inf., D. Kazokaitės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas