Augintojai plečia pluoštinių kanapių plotus ir nori mažiau mokėti už tyrimus

Besidomintieji pluoštinių kanapių auginimu įžvelgia plačias jų panaudojimo galimybes: šiemet šių kultūrų pasėlių laukų deklaruota beveik du kartus daugiau nei pernai. Tačiau ir augintojų, ir Valstybinės augalininkystės tarnybos specialistų vėl laukia galvos skausmas – privalomasis kanapių mėginių paėmimas ir ištyrimas, už kurį turi susimokėti patys kanapių augintojai.

Šiemet Lietuvoje 122 augintojai deklaravo 284 pluoštinių kanapių pasėlių laukus (2376,96 ha), kai tuo tarpu pernai 79 augintojai nurodė auginantys 1069 ha pluoštinių kanapių 167 laukuose.
ES reglamentai pluoštines kanapes, kuriose narkotinės medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis neviršija 0,2 proc., priskiria prie žemės ūkio augalų, už kurių auginimą mokamos tiesioginės išmokos, o perdirbimui skiriama parama. Tačiau norintieji auginti pluoštines kanapes turi patys padengti išlaidas dėl privalomųjų tyrimų dėl THC kiekio nustatymo. Vieno mėginio kaina siekia 123 Eur.
Pluoštinių kanapių auginimo priežiūrą ir jų  produktų tiekimo rinkai kontrolę vykdo Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, o kanapių mėginiai tiriami ir tyrimo rezultatų protokolai išrašomi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Vadovaudamasi šių protokolų duomenimis, tarnyba pluoštinių kanapių augintojui išduoda pažymą apie pluoštinių kanapių mėginyje nustatytą THC kiekį. Šios pažymos privalomos dauginant pluoštines kanapes ir tiekiant jų produktus rinkai. Asmenims, pažeidusiems pluoštinių kanapių auginimo, importo, tiekimo rinkai, prekybos, sandėliavimo tvarkos reikalavimus, yra numatyta administracinė atsakomybė. Tokie pažeidimai užtraukia įspėjimą arba baudą iki 87 eurų.
Jau pernai daugelis augintojų susidūrė su rimta problema, užkrovusia jiems per didelę finansinę naštą. Turintieji ne vieną pluoštinių kanapių lauką augintojai turėjo sumokėti ne už vieną viso deklaruoto ploto mėginį, bet atskirai už kiekvieno laukelio, atskirto keliuku, melioracijos grioviu ar istorine linija mėginį. Kadangi vienas laukas gali susidėti iš keleto tokių laukelių, augintojui susidaro nemaža mokėtina suma. Juo labiau, kad THC kiekiui ištirti visiškai pakanka mėginio iš vieno vientiso lauko.
Atsižvelgdama į šią situaciją, Žemės ūkio ministerija parengė ir Vyriausybei pateikė Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo projektą, kuriame mėginių paėmimas siejamas su sėjomaininiu, o ne deklaruotu lauku, kaip buvo iki šiol. Tikimasi, kad projektas bus patvirtintas svarstyti Seimo rudens sesijoje.
Kadangi mėginiai THC tyrimams imami jau dabar ir ūkininkai vėl susidurs su panašia problema kaip pernai, Valstybinės augalininkystės tarnybos inspektoriams ketinama rekomenduoti apsiriboti vienu mėginiu iš vientiso, bent iki 1 ha ploto, lauko. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavesta peržiūrėti mėginių įkainius.
Pluoštinės kanapės Lietuvoje buvo auginamos jau nuo senų senovės. Tai mūsų tautinis paveldas, vertinamas visame pasaulyje – lietuviškos kanapės yra aukščiausios kokybės. Jos plačiai naudojamos tekstilės, statybinių medžiagų, maisto pramonės, biokuro gamybos srityse.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas