Rūkalų pakelius ženklins kraupūs vaizdai

Seimas priėmė Tabako kontrolės ir Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymų pataisas – keičiasi tabako gaminių ir žolinių rūkomųjų gaminių ženklinimas. Tabako gaminių pakelius papuoš kraupūs vaizdai bei įspėjimai apie tabako sukeliamas ligas.

Tabako gaminių gamintojai ant kiekvieno rinkai pateikiamo tabako gaminių pakelio ir ant bet kokios jų išorinės pakuotės privalės pateikti naujus įspėjimus apie galimą žalą sveikatai. Šie įspėjimai turės užimti visą pakelio ar jų išorinės pakuotės paviršių ir negalės būti komentuojami, perfrazuojami ar pateikiami kokia nors kita forma. Įspėjimai taip pat turės būti atspausdinti nenutrinamais aiškiai matomais spaudmenimis, jie negalės būti iš dalies ar visiškai uždengti ar pertraukti banderolėmis, kainų ženklais, saugumo elementais, vyniojimui skirtais maišeliais, aplankais, dėžutėmis.
Tabako gaminių įspėjimai apie galimą žalą sveikatai turės būti sudaryti iš trijų elementų – bendro pobūdžio įspėjimo, informacinio pranešimo ir kombinuoto įspėjimo apie rūkomojo tabako gaminių galimą žalą sveikatai.
Ant kiekvieno rūkomojo tabako gaminių vienetinio pakelio ir ant bet kokios jų išorinės pakuotės turės būti bendro pobūdžio įspėjimas: „Rūkymas žudo – mesk rūkyti tuojau pat”, informacinis pranešimas: „Tabako dūmuose yra daugiau kaip 70 medžiagų, kurios, kaip žinoma, sukelia vėžį.” Šiuo metu 30 procentų cigarečių pakelio ploto užimantis bendro pobūdžio įspėjimas ir informacinis pranešimas padidės iki 50 procentų.
Kombinuoti įspėjimai apie galimą žalą sveikatai turės būti sudaryti iš 14 įstatyme nurodytų tekstinių įspėjimų, esančių ant atitinkamos spalvotos nuotraukos. Taip pat turės būti pateikta informacija dėl metimo rūkyti, įskaitant telefono numerius, elektroninio pašto adresus arba interneto svetaines, kuriose vartotojams pateikiama informacija apie paramos programas asmenims, kurie nori mesti rūkyti. Kombinuoti įspėjimai ant cigarečių pakelių užims 65 procentus jų ploto.
Šios priimtos Seimo pataisos įsigalios kitų metų gegužės 20 dieną, tačiau dar keturis mėnesius bus leidžiama tiekti rinkai iki šios datos pagamintus arba išleistus į laisvą apyvartą tabako gaminius.
Naujomis teisės aktų nuostatomis nuspręsta nuo 2016 m. gegužės 20 dienos uždrausti žolinius rūkomuosius gaminius, o mentolio skonio cigaretes – nuo 2020 m. gegužės 20 dienos.

udiena.lt ir lrs.lt inf., lrytas.lt nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas