Sraigių rinkimo asai per dieną sugeba uždirbti 30 eurų

Gegužė – tai mėnuo, kuomet prasideda vynuoginių sraigių vegetacinis laikotarpis. Sulaukę lietingų orų į pievas ir raistus skuba šliaužiojančių gyvių rinkėjai. Daugelis galvoja, kad šis užsiėmimas – lengvas būdas prasimanyti pinigų. Tuo tarpu sraigių supirkėjai vieningai tvirtina, kad sraigių rinkimas prilygsta grybavimui, jei nežinai sraigingų vietų – teks tenkintis menku atlygiu. Utenoje registruoti septyni sraigių supirkimo punktai. Šiemet už kilogramą sraigių supirkėjai moka iki 50-ies euro centų.

Turgaus gatvėje gyvenantis senjoras Dainius Deveikis sraigių supirkimu užsiima jau daugiau nei dešimtmetį. „Prieš penkiolika metų, kai dar nebuvau pensinio amžiaus, ėmiau supirkinėti grybus ir uogas, vėliau prisidėjo ir sraigės”, – veiklos pradžią prisiminė D. Deveikis. Supirktuvę garaže įsirengęs vyras, kalbintas dešimtą valandą ryto, teigė, jau sulaukęs dviženklio skaičiaus klientų. Vienas užkietėjęs rinkėjas supirkėjui atvežė net 65 kilogramus sraigių, už kurias gavo kiek daugiau nei 32 eurus. Pasak D. Deveikio, norint atidaryti sraigių supirkimo punktą, ypatingų sąlygų nereikia, pakanka turėti garažo ar sandėliuko dydžio patalpą, kurioje būtų galima sraiges pasverti ir paruošti išvežimui į sraigių perdirbimo įmones. „Pasvertas sraiges pakuojame į specialus skylėtus maišus, kuriuos guldome ant euro padėklų, kad sraigės nuvarvėtų ir neplauktų sultyse. Į vieną maišą galima dėti iki 13-os kilogramų sraigių”, – sakė kartu su žmona supirkimo punkte dirbantis pensininkas.

Portalo udiena.lt kalbintas vyras teigė turintis nuolatinių klientų, į supirktuvę užsukančių kone kasdien. Pasak D. Deveikio, netiesa, kad sraiges renka tik prastos reputacijos asmenys, norintys prasimanyti pinigų pigiam vynui. „Vienas vyras anksti ryte atneša sraiges ir skuba į darbą. Kartu su juo sraiges renka ir tėvas. Abu – tikrai padorūs ir tvarkingi žmonės”, – klientams gerų žodžių negailėjo supirkėjas. Anot pašnekovo, į supirktuvę dažnai užsuka ir vaikai, norintys užsidirbti pinigų ledams. „Vaikai neturi kantrybės rinkti sraiges, todėl atneša vos kilogramą ar du. Kartą vienas vaikas atnešė šešias sraiges. Aš sąžiningai jas pasvėriau ir sumokėjau tuos kelis centus”, – juokėsi D. Deveikis. Sraigių supirktuvės šeimininkas sakė, kad nors oficialiai sraigės renkamos nuo gegužės 1 d. iki birželio 30 d., jis veiklą baigia kiek anksčiau, kol sraigės dar būna švarios ir kokybiškos. „Su žmona planavome šiemet nebedirbti, buvome išsigandę euro, bet pripratome ir dabar jau viskas gerai. Čia gi nėra tas darbas, kur turi nuolat budėti. Būna, skaldau malkas, pamatau ateinantį klientą, aptarnauju ir vėl grįžtu darbuotis”, – savo darbo dieną apibūdino pašnekovas.

Deveikio kaimynystėje sraiges pirmus metus superkantis uteniškis sakė, kad per dieną surinkti 20 kilogramų sraigių – labai geras rezultatas. Daugiausiai sraigių, anot pašnekovo, būna vyraujant šiltiems ir lietingiems orams. „Tai nėra labai lengvas darbas, žmonės ateina šlapi, purvini. Sraigių rinkimas – tarsi loterija, niekada nežinai, kiek jų rasi”, – aiškino pašnekovas, teigdamas, kad sraigių supirkimo punktą įsirengė siekdamas prisidurti prie apkarpytos pensijos.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas