Senjorams atsivers didesnės galimybės

32 trečiojo amžiaus universitetai Lietuvos edukologijos universitete pasirašė Nacionalinę trečiojo amžiaus universitetų asociacijos sutartį. Pasirašyti šios sutarties Lietuvos edukologijos universitete susirinko 32-jų Trečiojo amžiaus universitetų atstovai, tarp jų ir Utenos trečiojo amžiaus universiteto (UTAU) direktorė Vyda Krasauskienė.

Trečiojo amžiaus universitetai rūpinasi vyresnio amžiaus žmonių neformaliuoju švietimu ir jų socialine integracija į visuomenę, tenkina 50-ties metų ir vyresnių asmenų žinių, kompetencijų plėtotės ir kultūrinius poreikius, palaiko ir skatina šio amžiaus tarpsnio žmonių pilnavertį fizinį ir emocinį gyvenimą, mažina socialinę atskirtį. Aktyvus, įdomus gyvenimas padeda senjorams lengviau prisitaikyti prie sparčiai kintančios aplinkos, ilgiau išlikti savarankiškiems. Vėlyvas amžius turi būti regimas ne tik kaip neišvengiama žmogaus gyvenimo dalis, bet ir kaip galimybė sveikatos, švietimo, socialinės rūpybos sistemoms padėti šio amžiaus žmonėms gyventi visavertį gyvenimą.
Geriausias Trečiojo amžiaus universiteto veiklos matas – sveikas, gyvenimu besidžiaugiantis, aktyvus vyresnio amžiaus žmogus. Tokiomis mintimis ir patirtimi dalijosi susirinkę Trečiojo amžiaus universitetų vadovai. Jie gausiais klausimais apibėrė valstybinių įstaigų ir ministerijų atstovus, atvykusius į susitikimą Lietuvos edukologijos universitete.
Po pranešimų ir diskusijų įvyko Nacionalinės Trečiojo amžiaus universitetų asociacijos sutarties pasirašymo procedūra, taip pat surengti asociacijos Tarybos rinkimai. Nacionalinės trečiojo amžiaus universitetų asociacijos vadove ir Tarybos pirmininke išrinkta Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto rektorė dr. Zita Žebrauskienė. Veiklai koordinuoti regioniniu principu išrinkta septynių žmonių taryba.
Sutarties pasirašyme dalyvavęs Švietimo ir mokslo ministerijos Neformalaus švietimo skyriaus vedėjas Rolandas Zuoza patikino, kad visiems trečiojo amžiaus universitetams bus suteikta metodinė pagalba, kai jie rengs paraiškas ES finansavimui gauti.
Iš viso Lietuvoje veikia apie 50 trečiojo amžiaus universitetų. Senjorai čia turi galimybę mokytis įvairių dalykų, sužinoti naudingų žinių apie sveikatą, dalyvauti kultūriniuose, bendruomeniniuose renginiuose.
Pasirašant Nacionalinę trečiojo amžiaus universitetų asociacijos sutartį dalyvavusi uteniškė Vyda Krasauskienė portalui udiena.lt teigė, kad nuo šiol universitetai galės vykdyti projektus, gauti finansavimą, kurį bus galima panaudoti ir lektoriams samdyti. Pasak V. Krasauskienės, iki šiol lektoriai skaitydavo paskaitas savanoriškais pagrindais, tačiau norint pasikviesti gerą lektorių, tam reikia daug pinigų.
Šiandien UTAU vienija apie 190 senjorų.

„Utenos dienos” ir Trečiojo amžiaus universiteto inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas