Drausmingiausi – Utenos regiono statytojai ir rangovai

Nors šalyje savavališkų statybų pastebimai mažėja, bet administracinių teisės pažeidimų, kurių padaro statytojai ir rangovai, statistikos kreivė nežemėja. Dažniausiai nusižengiama nepranešus apie statybos pradžią, rangovo ir pagrindinių statybos sričių vadovų paskyrimą ar nesamdant šių vadovų, statant be privalomųjų statybos dokumentų ir pan.

2014 metais už administracinius teisės pažeidimus statytojams ir rangovams Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos pareigūnai surašė 430 protokolų. Skirta arti 90 tūkst. eurų baudų. Daugiausia nusižengimų užfiksuota Vilniaus (43 proc.) ir Panevėžio (12 proc.) regionuose, o drausmingiausi – Tauragės, Marijampolės ir Telšių statybos dalyviai.

Statybos įstatymas įpareigoja ir prieš statant naują pastatą, ir prieš renovuojant seną paskelbti apie statybos pradžią, rangovo ir pagrindinių statybos vadovų pasamdymą per 3 darbo dienas statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba”. Jeigu statytojas „pamiršta” šią prievolę, jam gali būti skirta nuo 289 iki 868 eurų bauda. Pernai statybos valstybinės priežiūros inspektoriai išaiškino 90 tokių pažeidimų. Daugiausia jų nustatyta Panevėžio (43 proc.) ir Vilniaus (34 proc.) regionuose, o Klaipėdos ir Marijampolės regionuose – nei vieno.

Administracinė atsakomybė rangovui (statant ūkio būdu – statytojui) gresia už fizinio asmens atliekamus statybos darbus, kai nėra pasamdyto statybos darbų vadovo ar statybos specialiųjų darbų vadovų. Už šį pažeidimą numatyta nuo 28 iki 144 eurų bauda. Pernai už tai buvo nubausti 36 rangovai (statytojai). Jeigu privalomi dokumentai reikiamai neįforminami, kai atliekami statybos darbai, gali būti skirta nuo 144 iki 289 eurų bauda. Ties šiuo reikalavimu pernai suklupo 25 rangovai. Daugiausia nusižengimų užfiksuota Vilniaus (63 proc.) ir Panevėžio (11 proc.) regionuose, o drausmingiausi – Tauragės, Klaipėdos, Telšių ir Utenos regionų statytojai ir rangovai.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas