Slaugytojai gali tikėtis didesnio uždarbio

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) taryba ragina gydymo įstaigų vadovus dalį lėšų, t. y. tiek, kiek didėja finansavimas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) šiais metais, prioriteto tvarka skirti slaugytojų darbo užmokesčio didinimui.

Daugiau lėšų nei pernai

PSD tarybos nariai pritarė sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės iniciatyva Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) parengtam siūlymui rekomenduoti gydymo įstaigų vadovams prioritetine tvarka didinti slaugytojų darbo užmokestį, įvertinus tai, kad šių metų PSDF yra didesnis ir gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, tenka daugiau lėšų, nei pernai. Pritarta ir siūlymui, kad VLK turėtų ne tik stebėti, kaip ši situacija kinta, bet ir viešai skelbti naujausias šio srities specialistų uždarbio tendencijas.
Lyginant su praėjusiais metais, 2015 m. PSDF didėja 7,8 proc.– 100 mln. eurų (345,4 mln. Lt). Didžiąją jų dalį (virš 978,5  mln. eurų, apie 3,4 mlrd. litų) numatoma skirti asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, o tai yra beveik 71 mln. eurų daugiau, nei pernai. Šios augančios lėšos sudaro galimybes gydymo įstaigoms didinti slaugytojų darbo užmokestį.

Tarp slaugytojų atlyginimų – didelis skirtumas

Sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė yra ne kartą pabrėžusi, kad mūsų šalyje slaugytojų yra per mažai, jų yra gerokai mažiau, nei Europos Sąjungos šalyse. Todėl, ministrės teigimu, svarbu rasti galimybių, kaip šiuos žmones paskatinti, kad jie būtų suinteresuoti dirbti šį sudėtingą darbą ir galėtų gauti orų atlyginimą. Pasak ministrės, atlyginimus didinti yra sudarytos visos reikiamos galimybės, nes PSD taryba sausio 28 d. taip pat pritarė siūlymui nuo šių metų sausio bazinių kainų balo vertę didinti iki 0,99 euro.
VLK duomenimis, yra susidaręs nemažas skirtumas tarp slaugytojų atlyginimų. Didžiausią vidutinį darbo užmokestį gauna greitosios medicinos pagalbos stotyse ir universitetinėse ligoninėse dirbantys slaugytojai – nuo 743 iki 847 eurų (2,5- 2,9 tūkst. litų). Mažiausiai uždirba rajonų ir regionų gydymo įstaigų slaugytojos, kurių vidutinis darbo užmokestis svyruoja nuo 472 iki 491 eurų (1,6-1,7 tūkst. litų).
Tuo tarpu slaugytojų vidutinis darbo užmokestis yra žemesnis, lyginant jį su visų šalies gydymo įstaigų darbuotojų vidutiniu uždarbiu, ir vos skiriasi nuo darbuotojų, dirbančių šalies ūkio sektoriuje.

Gydymo įstaiga pajus finansinę naštą

Kalbėdamas apie slaugytojų darbo užmokesčio didinimą, Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Vladislavas Kadleris teigė, kad jis pritaria ministrės siūlymui ir mano, kad slaugytojų algas reikėtų kelti. Anot direktoriaus, šiuo metu jo vadovaujamoje gydymo įstaigoje dirbančios slaugytojos kiekvieną mėnesį gauna iki 700 eurų „ant popieriaus”.
„Neabejoju, kad didinant algas įstaiga patirtų finansinę naštą. Atlyginimams išleidžiame beveik visus pinigus – per mėnesį išmokame apie 176 tūkstančius eurų (600 tūkstančių litų). Neskaičiavome, kokią pinigų dalį reikėtų skirti slaugytojų algų didinimui”, – portalui udiena.lt sakė V. Kadleris.
Šiuo metu Utenos PSPC dirba 110 slaugytojų.

„Utenos dienos“ ir Sveikatos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas