Utena įvertinta dviem „jonvabaliais“

2007-2013 m. savivaldybių administracijos Lietuvoje gavo Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansavimą daugiau kaip 2,5 tūkst. projektų įgyvendinimui – tai sudaro trečdalį visų per šį periodą finansuotų projektų. Prie skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” prisijungė ir Utenos rajono savivaldybė.

Prie skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” savanoriškai prisijungė 11 savivaldybių administracijų iš 60: Biržų rajono, Druskininkų, Elektrėnų rajono, Jonavos rajono, Joniškio rajono, Neringos, Šakių rajono, Šalčininkų rajono, Telšių rajono, Utenos rajono bei Vilniaus miesto savivaldybė. Savivaldybės užregistravo ir papasakojo apie 27 ES lėšomis finansuotus projektus, kurių bendra suma sudaro daugiau kaip 89,7 mln. litų. Daugiausiai projektų iniciatyvai pateikė Neringos miesto savivaldybė – ji užregistravo net 15 projektų, t. y. visus, kuriems gavo ES struktūrinių fondų finansavimą 2007-2013 metais. Tris projektus užregistravo Jonavos rajono savivaldybė, visos kitos savivaldybės pateikė po vieną projektą.
Prie skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” prisijungusi Utenos rajono savivaldybės administracija užregistravo vieną projektą „Aušros gatvės viešųjų erdvių sutvarkymas”, už kurį pelnė du „jonvabalius”. Pasak vertintojų, tai labai geras įvertinimas. Po tris „jonvabalius” pelnė 26 projektai, kuriuos pristatė kitos šalies savivaldybės.
Žinių ekonomikos forumo analitikas Arminas Varanauskas atkreipia dėmesį, jog ES investicijos yra visų mokesčių mokėtojų pinigai, todėl kiekvienas projekto vykdytojas turi jausti itin didelę atsakomybę ne tik dėl efektyvaus šių lėšų panaudojimo, bet ir dėl to, kad visuomenei informacija apie panaudotas investicijas būtų lengvai prieinama ir pateikta aiškiai, suprantamai.
Prie iniciatyvos prisijungę projektų vykdytojai pirmiausia turi paskirti asmenį, kuris atsakytų į gyventojams rūpimus klausimus apie ES lėšomis finansuotą projektą. Antrasis žingsnis – pildyti skaidrumo deklaracijas, kurių iš viso yra trys. Deklaracijos skiriasi prašomos informacijos išsamumu – kuo daugiau jų užpildoma, tuo daugiau didesnį skaidrumą simbolizuojančių jonvabalių skiriama. Užpildant visas tris deklaracijas projektų vykdytojui reikia pateikti informaciją ne tik apie projekto tikslą, planuojamus rezultatus, bet ir vykdytus pirkimus, kiek kokie pirkiniai kainavo, paviešinti projekto kaštų ir naudos analizę, papasakoti, kokia organizacijoje yra apibrėžta dovanų politika, etikos kodeksas, kaip valdomos korupcijos rizikos ir t. t.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas